Ще один кредитний пшик у Чернівцях

Ще один кредитний пшик  у ЧернівцяхДо редакції газети «Час» звернулись ошукані вкладники кредитної спілки «Фінансові традиції», що у Чернівцях. Ці люди роками відкладали кошти, і потім, понадіявшись на високі відсотки, вклали усе в кредитну спілку, яка обіцяла їх до 36% щороку.

— Ми цілою родиною збирали гроші. І от в 2009 році, коли назбиралась значна сума, вклали їх в кредитну спілку «Кредитна каса» (яка потім перетворилась на «Фінансові традиції», — Авт.), — розпо-відає ошуканий вкладник Василь Петрович (ім’я на прохання змінено). – Відсотків не брали. Вони поповнювали наш рахунок. З кінця ж 2011 року відсотки виплачували лишень частково, а пізніше й взагалі припинили. Коли ж у липні 2012 року на зборах ми запитали, де гроші, голова правління спілки Сергій Якубовський нічого до пуття пояснити не зміг, але пообіцяв розрахуватися до кінця жовтня. Та вже з вересня офіс за адресою Челюскінців, 5 був зачинений. Голова спостережної ради і голова правління кудись зникли. Їхні телефони не відповідають. Через газету «Час» хочемо розшукати решту вкладників спілки «Фінансові традиції» для координації наших дій (тел. 095 463 18 27).
Отак пан Василь з родиною і з півсотні інших вкладників стали жертвами ще одних аферистів. Відомо, що окремі з них мали вклади в 300, а то й більше тисяч гривень. «Час» уже писав про сумнозвісну кредитну спілку «Бісер». І ось тепер – нова афера, що з’їла не один мільйон заощаджень довірливих буковинських родин. Звісно, до голови правління Сергія Якубовського ми дотелефонуватися не змогли – по той бік слухавки відповідають, що абонент перебуває поза зоною досяжності. Так само і з головою спостережної ради Сергієм Самарою. Видзвонити нам вдалось хіба бухгалтера.

— З керівниками я давно не спілкувалась, — розповіла нам пані Людмила. – Я не маю жодного зв’язку з ними. Зараз перебуваю на лікарняному. Можу сказати, що у спілці грошей немає, бо багато непогашених кредитів. Знаю тільки, що 10 жовтня були збори вкладників, і на них, як мені відомо, був Якубовський.

Також пані Людмила відкинула всі звинувачення у тому, що мала стосунок до руху коштів у спілці. Адже, за її словами, відповідальними там є керівники.
Коли ж ми порадили ошуканим вкладникам звернутися до міліції, з’ясувалось, що та вже затримала керівника спілки і проводить слідчі дії.
Як повідомили у секторі зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області, 12 жовтня 2012 року співробітниками УМВС України в Чернівецькій області відносно громадянина Я. порушено кримінальну справу за ознаками злочину «шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах». Особа, яка підозрюється у скоєнні шахрайських дій відносно громадян, а саме у невиконанні умов депозитних договорів, укладених з громадянами, обіцяла їм високі відсоткові ставки за депозитними внесками та залучення нових внесків. Вказані кошти залучалися за ознакою «фінансової піраміди», тобто погашення зобов’язань за раніше укладеними депозитними договорами з високими відсотковими ставками відбувалось за рахунок нових залучених депозитних вкладів. В такий спосіб створювався імідж успішного підприємства, що дало змогу залучати до «фінансової піраміди» нових вкладників.

Громадянина Я. затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання. Слідство триває. Сума збитків наразі становить 672 тис. грн. Встановлюються подальші суми збитків, завданих громадянам, та кількість потерпілих.

Загалом же працівниками Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Чернівецькій області зібрані матеріали, якими викрито 6 фактів легалізації доходів, здобутих злочинним шляхом. За ними порушено три кримінальні справи. Крім цього, викрито 6 фактів з ознаками складу злочину «фіктивне підприємство».

1. Відсутність продукту. Якщо в організації, до якої запрошують майбутнього клієнта, просто немає ніякого продукту, то це вже фінансова піраміда. Або ж, як у нашумілій піраміді «МММ», де фігурували «ваучери,» є тільки папірці, нічого не варті.
2. Прибуток за рахунок залучення інших вкладників. Основним завданням організації є залучення якомога більшої кількості нових вкладників і дохід громадянина складається з тих грошей, які приносять ці люди (яких покликав він сам).
3. «Підпишися раніше – одержи більше! Навіть нічого не роблячи!» Дуже розповсюджені гасла «піра-мідчиків». Вони ніби говорять: «Швидше підписуйся, бо все скоро завалиться».
4. Незрозумілий план виплат. У системі, за якою клієнт повинен одержувати гроші, нічого не зрозуміло. Найчастіше то все — абстрактні обіцянки.
5. Купівля частини чогось. Пропозиція купити квадратний метр квартири, а через рік одержати всю квартиру. От тільки для цього потрібно залучити безліч людей, коштами яких і буде оплачена квартира. Та ймовірність її отримання є мінімальною, а то й загалом примарною.
6. Ні слова про керівництво. Клієнтам не називають імен тих людей, які стоять біля витоків компанії.
7. Офшорна реєстрація. Офшорна реєстрація має безліч юридичних нюансів, які дозволяють фінансовим пірамідам все-таки одержати реєстрацію. Великі мережеві компанії зазвичай не реєструються в офшорних зонах.
8. Нескінченна мотивація. Постійні порожні розмови про фінансову незалежність і т. ін.
9. Знаходження відокремленого структурного підрозділу фірми в орендованому, зазвичай невеличкому приміщенні.
10. Відсутність інформації про засновників та керівників фірми.

Якщо ви все-таки постраждали від подібних афер, необхідно звернутися із заявою до правоохоронних органів, а за наявності цивільно-правових відносин – до суду.

Ми також вкотре звертаємось до буковинців із засторогою не вкладати бездумно всі гроші в одну фінансову установу чи кредитну спілку, ретельно вивчати історію фірм, яким довіряєте гроші, та сім разів відміряти, і лиш тоді відрізати, тобто вкласти кошти.

Надія ВІРНА

peredplata