При чому тут міліція, як грім порося вбив

При чому тут міліція, як грім порося вбивЧерез посуху на Буковині – спад виробництва
Промислове виробництво в Чернівецькій області зменшилося на 13%. За даними Головного управління статистики в області, у січні-вересні цього року, порівняно із січнем-вереснем 2010-го, індекс промислової продукції склав 86,8%. Найбільший спад – у виробництві електроенергії (на 32%), видавничій сфері (14%), окремих видах продукції з деревини.

Як виявилося, найсуттєвішою причиною спаду виробництва на Буковині стало посушливе літо. Через це зменшилося виробництво електроенергії.

– Виробництво електроенергії на Буковині забезпечують три підприємства – три каскади на Дністрі: ВАТ «Дністровська ГЕС», Дністровська гідроакумулююча станція і ще одна невелика станція на кордоні з Молдовою, – розповіла Ніна ШАРОВА, начальник відділу статистики промисловості Головного управління статистики. – Як пояснюють енергетики, це літо було досить посушливим, та й у вересні майже не було дощових днів. Рівень води у Дністрі спав, тому менше вдалося виробити електроенергії. А на загальні показники розвитку промисловості області це має суттєвий вплив.

Щодо інших галузей, то, за словами начальника відділу, у видавництві зменшилися обсяги у багатьох друкарнях як Чернівців, так і районів. Обласна друкарня, робота якої суттєво впливає на статистику, нині змушена здавати в оренду свої приміщення.

Деревообробка, де справи також не найкращі, за кількістю дрібних виробників посідає друге місце після харчової промисловості. А показники цих підприємців-фізичних осіб у дані статистики не потрапляють. «У кожного з деревообробних підприємств своя ситуація, – зазначила Н. Шарова. – Хтось тендер на закупівлю деревини не отримав. Деревини більше скуповують у лісгоспах, де продають ліс-кругляк – а це вже не входить у дані виробництва. У когось зменшилися замовлення від населення».

Самі виробники пояснюють зменшення на 70% у виробництві дерев’яних вікон і дверей продовженням кризи.

– Люди зараз менше будуються, тому й спадає виробництво товарів, які прив’язані до будівництва, – каже Орест МИРОН, директор заводу з виробництва євровікон і дверей. – Багато підприємств, які виготовляють вироби з дерева, взагалі змушені були закритися саме через те, що не могли збути свою продукцію. Ми пішли шляхом зміни асортименту. Тепер орієнтуємося на VIP-клієнтів, робимо переважно моделі дверей, де багато ручної роботи – з різьбою, вітражами. Замовників шукаємо у Донецьку, Дніпропетровську, Києві тощо. Також збільшили випуск ліжок та інших виробів.

Зростання випуску продукції, порівняно із січнем-вереснем 2010 року, спостерігалося лише у виробництві харчових продуктів, хімічній промисловості та машинобудуванні.

Джерело

peredplata