Україна – чемпіон світу з контрабанди сигарет

Україна – чемпіон світу з контрабанди сигарет   Всесвітня митна організація оприлюднила свій щорічний звіт «Customs and Tobacco Report 2011» .

В звіті наведена таблиця щодо кількості конфіскованих великих партій контрабандних сигарет (понад 100 тисяч штук) та країн походження цих сигарет. В 2011 році Україна знову стала «переможцем» у цьому змаганні: за рік було конфісковано 115 партій українських сигарет. Друге місце зайняла Росія з 63 партіями. За даними ВМО протягом 2006-2011 років Україна вже в п’ятий раз очолює список країн-постачальників контрабандних сигарет. За ці шість років було затримано 1756 великих партій українських сигарет, тоді як для Росії, Молдови і Білорусі разом узятих цей показник становить лише 734.
У 2002-2008 роках в Україні проводилася політика дуже помірного підвищення акцизів на тютюнові вироби. Це спричинило те, що, за даними ВМО, у 2002 році було конфісковано 49 партій українських сигарет, а у 2008 – вже 573 партії. Проте політика стрімкого зростання ставок акцизу на сигарети в Україні у 2008-2010 роках призвела до зменшення цього показника. Натомість тютюнові компанії і далі продовжують поширювати міф про навалу контрабанди в Україну тим самим упереджуючи бажання уряду підвищити ставки акцизів і підняти ціни.
Ще одне суттєве підвищення акцизів – і Україна нарешті позбудеться клейма чемпіона світу з контрабанди сигарет. Крім того нагадаємо, що з жовтня 2012 року в Україні запроваджуються кольорові фото ілюстрації – попередження на пачках сигарет, що також вплине на зменшення рівня контрабанди українських сигарет.

Контактна особа:
Ганна Гопко
Регіональний центр громадянського представництва «Життя»

peredplata