У Чернівцях розповіли про газопостачання в умовах впровадження «надзвичайного стану» в енергетиці

У Чернівцях розповіли про газопостачання в умовах впровадження «надзвичайного стану» в енергетиціВрахувавши рекомендації Кабінету міністрів України та профільного міністерства, ПАТ «Чернівцігаз» продовжує роботу у штатному режимі. Компанія здійснює планову підготовку до осінньо-зимового опалювального сезону та сподівається на відсутність перебоїв у постачанні газу споживачам.
Попередній досвід загострення газових відносин з РФ 2009 року показав, що зменшення споживання газу на 30% є цілком можливим для промислових підприємств, однак не для підприємств теплокомуненерго. Заміна газових котелень на котельні, що працюють на іншому виді палива є нездійсненною в короткостроковій перспективі. Причиною тому є необхідність залучення значних капіталовкладень, а також обмаль часу для вироблення відповідної проектної документації та проведення ремонтно-монтажних робіт.

Крім того, варто пам’ятати, що на сьогоднішній день альтернативи традиційним енергоресурсам, таким як газ або нафта для використання у побуті та для потреб промисловості, як в економічному, так і технологічному плані, не існує. Конкуренцію їм може скласти хіба що споріднені за видом вуглеводні, а саме нетрадиційні енергоресурси, наприклад, сланцевий газ, промисловий видобуток якого дозволив США стати світовим лідером з видобутку енергоресурсів.

Відтак, позиція ПАТ «Чернівцігаз» полягає в тому, що в наявних умовах, реальне зменшення споживання газу та безперебійне проходження опалювального сезону можливе за рахунок підвищення рівня енергоефективності, в тому числі за рахунок модернізації газового обладнання, а також вчасного його обслуговування. Це саме стосується і обслуговування та модернізації газових мереж.

Забезпечення енергетичної безпеки країни в цілому ж залежатиме від підвищення рівня енергоефективності, диверсифікації джерел надходження блакитного палива, збільшення обсягів видобутку власного природного та розробки і видобутку сланцевого газу.

ДОВІДКА

Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,58 тис. км. газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 500 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є майже 224 тисячі сімей Чернівецької області та 4 тисячі підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1500 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону. Протягом 2013 року воно перерахувало до бюджетів різних рівнів 34,9 млн. грн.

Джерело:BukNews

peredplata