Дорогий дешевий хліб

Дорогий дешевий хлібПро те, що ціни на хліб час від часу стрибають, причому тільки вгору, нам відомо. І те, що влада зазвичай виступає стороннім спостерігачем та статистом у цій ситуації, ми теж бачимо. Адже після кожного підвищення вартості насущного все завершується гучними заявами про… стабілізацію вже піднятої ціни. І, незважаючи на нездатність влади (як регіональної, так і центральної) впливати на ціну на хліб, після чергового її підвищення голова Чернівецької ОДА навіть отримав орден від президента. За заслуги. За хліб.

Спроби якось вплинути на ситуацію з ціною на хліб (особливо його соціальних сортів) таки були. Зокрема, ще наприкінці лютого сесія Чернівецької обласної ради прийняла Регіональну програму формування стабілізаційного фонду зерна та борошна для хлібопекарської галузі у Чернівецькій області на 2011-2013 роки. Метою програми визначили, цитую: «формування обласного стабілізаційного фонду зерна і борошна для хлібопекарської галузі та забезпечення продовольчої безпеки області в частині постачання населення найпопулярнішими видами хліба». Задля цього у вересні цього року на рахунки найбільшого в області виробника борошна, Державного підприємства «Неполоківецький комбінат хлібопродуктів» з обласного бюджету виділено безпроцентну позику – мільйон гривень. З передбачених 2,5 млн. грн. на рік. Надавався цей кредит на поворотній основі. Зазначені кошти планувалось використати для поповнення обласного резерву продовольчого зерна. Адже низька відпускна ціна на борошно, за словами розробників програми, не дозволяє комбінату накопичити кошти на закупівлю масових партій продовольчого зерна для безперебійного забезпечення борошном хлібопекарських підприємств області. Така ситуація ставить під загрозу стабільність роботи хлібопекарської галузі та забезпечення населення краю хлібом за доступними цінами, йдеться у додатку до рішення про ухвалення програми.

Однак, схоже, задекларовану стабільність таки поставили під загрозу.

Як нам стало відомо, обіцяні кошти як успішно надійшли з обласного бюджету на рахунок Неполоківецького хлібокомбінату, так само успішно… відійшли назад. А все тому, що відбулись зміни у тендерних процедурах, і комбінат, як державне підприємство, мав би брати участь в тендері (хоча програма прописувалась якраз під це підприємство, в чому проглядається недалеко-глядність розробників).

Як повідомив начальник головного управління агропромислового розвитку Микола Олексюк, комбінат вирішив участі у тендері не брати, бо вже й так закупив достатню на цей період кількість зерна — п’ять тисяч тонн (щорічно, нагадаємо, треба зо 25 тисяч тонн). Тому кошти були скеровані назад на казначейські рахунки і будуть розподілені за потребою.
Наразі ж, запевнив нас чиновник, готується проект рішення, в котрому пропонується внести зміни до цієї програми і дозволити брати в ній участь всім хлібопекарським підприємствам краю. Але то вже, скоріш за все, буде аж наступного року. Кошти ж надійдуть до підприємств-переможців не раніше вересня. І виходить, що цього року 2,5 млн. грн. край проґавив. Ще й невідомо, як воно складеться на ринку. Аграрії, щоправда, заспокоюють, що цьогорічний урожай непоганий і ціни на зерно та борошно стабільні, а отже, стрибків цін на хліб очікувати не варто. І що в регіоні зерна вдосталь. Хоча підняття ціни не виключається у зв’язку зі здорожчанням енергоносіїв, зарплатні тощо.

Та й на наступний рік ніхто нічого прогнозувати не наважується. Бо і стан посівів гірший, і меншим буде валовий збір зерна.

Та чи запрацює прорекламована програма в наступному році? Хтозна. І, можливо, владі вкотре доведеться констатувати чергове зростання ціни та… отримувати за це ордени?

Надія ВІРНА

Цифри
Річна потреба Чернівецької області у продовольчому зерні становить 87 тис. тонн. Що-річно тут виробляється близько 450-470 тис. тонн зернових, в тому числі 120 тис. тонн пшениці. Проте переважна частина вирощеної пшениці внаслідок специфіки кліматичних умов не відповідає потрібній якості й не годиться для випікання хліба. У інших регіонах країни щоріч-но закуповується 22-25 тис. тонн зерна сильних сортів пшениці.

peredplata