Головному лікарю шиють кримінал

Головному лікарю шиють криміналНеочікувано нависли хмари над очільником ОКМУ «Лікарня швидкої медичної допомоги» Віктором Халатурником. А почалося все з перевірки дотримання вимог законодавства, яку провела прокуратура Першотравневого району Чернівців та виявила «непоодинокі порушення».

За словами прокурора області Петра Коваля, з державного бюджету комунальній установі було виділено понад 593 тисячі гривень на придбання продуктів харчування для пацієнтів медичного закладу.

З цієї суми на 450 тисяч гривень придбано продуктів без проведення обов’язкових тендерних процедур. Окрім всього, перевірка виявила фіктивні угоди з приватними підприємцями про закупівлю продуктів у них – бізнесмени заявили, що жодних документів не підписували, а головного лікаря і в очі не бачили.

Може, перевіряючі не були б такими принциповими, але ж йдеться про хворих людей, а у ЛШМД їх годували… протер-мінованими харчами!

На складі харчоблоку лікувального закладу очікували своєї черги потрапити «до котла» 64 кг томатної пасти (більше 20 банок її вже було використано) та ячна крупа, термін придатності до вживання котрих сплив ще у серпні 2011 р., а це, звісно, є небезпекою для здоров’я і без цього нездорових людей. Ще на складі з якогось дива «знайшли притулок» 160 кг сипучих продуктів без будь-яких документів про їх походження і термін придатності до споживання.
Встановлені порушення й у використанні благодійної допомоги (бухгалтерського та оперативного обліку цих грошових надходжень медики не вели) та об’єктів державної і комунальної власності.

Зважаючи на результати перевірки, обласний прокурор дав вказівку районній прокуратурі затримати головного лікаря ЛШМД та порушив стосовно нього кримінальну справу за ч. 3 ст. 365 та ч. 2 ст. 366 КК України, санкція передбачає позбавлення волі від 7 до 12 років.
Начальнику ГУ охорони здоров’я ОДА Ігорю Шкробанцю скеровано вимогу термінового проведення перевірки процесу придбання продуктів харчування у всіх медичних закладах області.

…Після затримання Віктора Халатурника, за словами прокурора, його колеги надали лікарняний висновок про погіршення самопочуття лікаря та необхідність його стаціонарного лікування. Інші ж колеги надали зустрічний висновок про те, що Халатурник може (?!) утримуватися під вартою…

Нині Віктор Халатурник, котрий очолював ЛШМД впродовж семи років, перебуває під заставою в 450 тисяч гривень — так вирішив суд. Зайве ставити питання про наявність у нього цих коштів.

Пацієнти і колишні, й нинішні будь-якого негативу на адресу саме цього лікаря не висловлюють, мовляв – а де годують хворих краще? Не називаючи своїх прізвищ, дивуються, що його «водили відділеннями у кайданках», мовляв, хіба це цивілізовано?

Нині, за словами достеменно знаючих, відомо, що «заставнівському Лозинському» Михайлу Бойчуку довідку про його раптову недугу – мікроінсульт – після побиття рибалок видав саме Халатурник. Мовляв, у цих двох чоловіків стосунки «кумівські».

Але Бойчук на волі перебуває за 50 тисяч гривень, Халатурник же – за суму, вдев’ятеро більшу.

Триває досудове слідство. Буковинці ж висловлюють припущення, що хоч на деякий час харчування у обласних лікарнях стане кращим…

Наталія БРЯНСЬКА

Від редакції. Якщо у Чернівцях відкривають кримінальні справи, то це комусь потрібно. Якщо не закону, то людям. Отож за криміналом Халатурника може приховуватися:
• справа Бойчука. Лікар допоміг таки «заставнівському Лозинському» уникнути арешту і тюремної баланди. За це повинен нести кару.
• Справа Шкробанця. Начальник головного управління охорони здоров’я Ігор Шкробанець — один із реальних претендентів на посаду голови обласної ради (вибори голови відбудуться, якщо Папієв не обманює, найближчої сесії). Халатурник «підмочив» репутацію свого керівника. І замість нього головою можуть обрати… Миколу Харабару.
• Справа ренегатів. Після Халатурника звільниться місце головного лікаря. А партії регіонів потрібно чимось оплатити зраду депутатів від інших партій у міській та обласній радах. Наприклад, депутатам від «Нашої України» треба надати посади. Зокрема, депутату облради Олександру Грушку від «НУ», чи комусь іншому.
Час покаже, кому і навіщо потрібно було заводити кримінал на Халатурника. Бо за такими статтями і подібних «злочинів» на Буковині нині можна «накопати» чи не у всіх лікарнях, школах, дитячих садках і т.п.

peredplata