Отримав хабар? Задекларуй!

Отримав хабар? Задекларуй!Відтепер всі ті, хто отримав в 2011 році хабарі, повинні чемно їх задекларувати. І це зовсім не жарти. Адже 27 грудня 2011 Міністерство юстиції зареєструвало нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи.

Там в розділі другому поруч з рядочками для декларування зарплатні, міститься дуже цікавий рядок, обов’язковий для заповнення, цитую: «кошти або майно (нематеріальні активи), отримані як хабар, викрадені чи знайдені як скарб, не зданий державі згідно із законом, у сумах, які визначені обвинувальним вироком суду». В роз’ясненні до заповнення декларації йдеться, що тут вказується сума коштів або майна (нематеріальних активів), отриманих платником податку як хабар, викрадених чи знайдених як скарб, не зданий державі згідно із законом, у сумах, які визначені обвинувальним вироком суду незалежно від призначеної ним міри покарання.

Нагадаємо, що податкова декларація про майновий стан і доходи подається до органу ДПС за місцем податкової адреси платника податку до 1 травня поточного року, а громадяни, які бажають скористатися своїм правом на податкову знижку, мають можливість подати декларацію впродовж усього 2012 року.

Також варто зазначити, що одержання, давання та провокація хабара є карним злочином. Вони належать до так званих злочинів у сфері службової діяльності. Окрім того, посадові особи можуть здійснювати й корупційні діяння.

Списку буковинських корупціонерів-2011 не буде.

Нагадаємо, що Україна займає перші позиції серед найкорумпованіших країн світу. Корупція та хабарництво вважаються одними із головних гальм інтеграції України в Європу. За інформацією Європейської дослідницької асоціації в Україні стабільно найбільш корумпованими залишаються чотири сфери: ДАІ, суди, медицина та міліція. судова система, медицина та міліція.

І вже днями має з’явитися положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Отож усіх відомих та засуджених корупціонерів перепишуть до держреєстру. До реєстру вноситимуться відомості про осіб, яких було притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень. Підставою для внесення до реєстру відомостей про особу буде рішення суду, яке набрало законної сили, або наказ про накладання на особу дисциплінарного стягнення за вчинення корупційного правопорушення.

До речі, на сайті Чернівецької ОДА є «Список корупціонерів Буковини», де містяться відомості щодо притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави, за вчинення діянь, пов’язаних з корупцією в Чернівецькій області за 2010 рік. З прізвищами, порушеннями та накладеною відповідальністю на осіб. За 2011 рік подібного списку немає. І, скоріш за все, й не буде.

Як пояснили нам в секторі з питань запобігання та протидії корупції Черінвецької ОДА, який і готував ці списки, згідно з нового закону «Про захист персональних даних», вони наразі не є власниками інформації, а тому не мають права розміщувати інформацію про осіб. Зареєстрованою є лишень база даних по Чернівецькій ОДА. Що ж стосується районних органів влади та місцевого самоврядування, то тут вже сектор не має права поширювати інформацію про корупційні діяння. Але, якщо проаналізувати список корупціонерів за 2010 рік, то там чиновників та посадовців обласної адміністрації і немає. Більшість – це сільські голови та посадові особи сільських рад, котрі незаконно отримали матеріальну винагороду. Цікаво, що там немає працівників тих структур, які вважають найбільш корумпованими.

Отож, корупціонерів влада обіцяє зареєструвати, а хабарі декларувати. Також нещодавно влада запровадила пункти прийому подарунків для чиновників. Кажуть, що то для боротьби з хабарництвом та корупцією. Та що власне то все побори? Хіба створить більше паперової роботи податківцям, якісь додаткові посади та й по тому. Адже чомусь у боротьбі з корупцією влада більше акцентує увагу на наслідках цього ганебного явища, а не на його причинах.

В сучасних, надто корумповано-кумівських, українських реаліях, такі новації викликають посмішку і радше нагадують гру в боротьбу з корупцією, а не саму боротьбу.
Надія Вірна

peredplata