Виправні роботи замість ув’язнення

Виправні роботи замість ув’язненняЗастосування виправних робіт без позбавлення волі як вид кримінального покарання має більш ніж 80-річну практику. По суті, це примусова праця з проживанням вдома. Таке покарання було альтернативою позбавлення волі, особливо його коротких строків.

Про виправні роботи розповідає інспектор ЧМВ КВІ ВДДУ ПВП в Чернівецькій області лейтенант внутрішньої служби Тарас Корпухов.
Отож, за Кримінальним кодексом, у нинішніх умовах зростаючого безробіття виправні роботи застосовується відносно осіб, які мають постійну роботу, і призначаються тільки за місцем роботи.

Покарання у виді виправних робіт встановлюється на строк від шести місяців до двох років. Із суми заробітку засудженого до виправних робіт робиться відрахування в дохід держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від десяти до двадцяти відсотків.

Виправні роботи не застосовуються до вагітних жінок та жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, до непрацездатних та осіб, що не досягли шістнадцятирічного віку та тих, що досягли пенсійного віку, а також до військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, нотаріусів, суддів, прокурорів, адвокатів, державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Контроль за виконанням покарання у виді виправних робіт покладається на кримінально-виконавчу інспекцію, а проведення індивідуально-профілактичної роботи за місцем проживання засудженого — на органи внутрішніх справ.

Наразі на обліку в Шевченківському районному підрозділі кримінально-виконавчої інспекції перебуває 18 осіб, засуджених до покарання у виді виправних робіт, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, а також приватні підприємці.

Загалом, 90 відсотків засуджених до покарання у виді виправних робіт — це особи, яким не відбута частина покарання у виді позбавлення волі або обмеження волі судами замінена на більш м’яке покарання у вигляді виправних робіт.

Вл. інф.

peredplata