На Буковині засідають на всі три сторони

На Буковині засідають на всі три сторони 24 лютого, відбулося перше в нинішньому році засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради, на якому обговорено хід виконання зобов’язань Регіональної угоди між Чернівецькою обласною державною адміністрацією і Чернівецькою обласною радою, Федерацією роботодавців Чернівецької області та Чернівецькою обласною радою профспілок на 2011-2012 роки за підсумками роботи у минулому році. “З 452 комплексних зобов’язань тристоронньої угоди в повному обсязі виконано 447, не виконано – 2 пункти”, – відзначив голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв, відкриваючи засідання, та додав, що не вдалося досягнути повного погашення заборгованості з виплати заробітної плати та запланованого відсотка підвищення середньої заробітної плати в області.

Торік заборгованість з виплати заробітної плати в області зменшено в 10 разів, і на 1 січня цього року загальна сума її становила 240 тисяч гривень – це кращий результат по державі, адже зарплатна заборгованість на Буковині погашена на 92,4% – по Україні цей показник на рівні 15%. Михайло Папієв відзначив, що це позитивний показник, проте працювати ще є над чим і сьогодні крайова влада ставить перед собою подвійне завдання – забезпечити стовідсоткову виплату поточної заробітної плати при одночасному її підвищенні і погасити заборгованість з виплати зарплати на економічно-активних підприємствах, підприємствах-банкрутах та тих, на яких проводиться санація. Впродовж нинішнього року мінімальну заробітну плату на Буковині планують підвищити на 17% – до 2 тис. 350 грн.
Також Михайло Папієв підкреслив, що нині на часі – питання роботи контролюючих органів. За його словами, аби створити оптимальні умови для розвитку підприємництва на Буковині, сприяти залучення інвесторів, необхідно зменшити кількість контролюючих організацій, до мінімуму звести кількість перевірок, що унеможливлюють нормальний ритм роботи підприємств. “Треба дати можливість роботодавцям спокійно працювати, і зробити це можна зусиллями трьох сторін – влади, роботодавців та профспілок”, – зауважив глава облдержадміністрації та підкреслив, що пріоритет сьогодні – саме розвиток виробництва, що є перспективою соціально-економічного розвитку області. “Майбутнє краю, наших дітей та онуків формується не на ринках – не там створюється додана внутрішня валова вартість продукції, яка є наповненням бюджету, не там формується дохідна частина місцевих бюджетів”, – сказав Михайло Папієв.
Голова обласної ради профспілок Володимир Шкварковський зауважив, що впродовж року всі сторони соціального партнерства працювали спільно задля стабілізації і подальшого розвитку економіки, збереження трудового потенціалу краю. За його словами, серед позитивів – суттєве скорочення заборгованості з виплати заробітної плати, відсоток охоплення працюючих колективно-договірним регулюванням системи оплати праці, збереження трудового потенціалу регіону, на часі – робота у напрямку зменшення нещасних випадків на виробництві, збільшення середньої заробітної плати, створення нових робочих місць у галузях реальної економіки, подальший соціальний захист працюючих.
На думку голови Федерації роботодавців Чернівецької області Миколи Бузинського, створення належних умов для підприємців Буковини зумовлює необхідність підготовки наступної дворічної Регіональної тристоронньої угоди про співпрацю, створення робочої групи за участю сторін соціального партнерства для вироблення спільних пропозицій щодо формування проектів обласного бюджету та програм соціально-економічного розвитку області.
“Минулий рік був означений Законом “Про соціальний діалог в Україні”, пройшли процес підтвердження репрезентативності сторони соціального партнерства “роботодавці-профспілки”, що дало нам можливість говорити про те, що створено нову систему соціальних відносин, нову систему соціального партнерства і соціального діалогу, тепер необхідне ефективне втілення цього механізму”, – відзначив Микола Бузинський.
На засіданні було вирішено підготувати звернення до Федерації роботодавців України щодо відновлення державних програм підтримки підприємництва і переходу від декларативного рівня до ресурсних заходів.
Керівник крайової виконавчої влади Михайло Папієв подякував представникам роботодавців, які в складних умовах зуміли зберегти виробництво і виплатити людям заробітну плату, створити нові робочі місця, професійним спілкам – за захист інтересів найманих працівників і виконання важливої соціальної функції, та запевнив у цілковитій підтримці їхніх кроків обласною державною адміністрацією.

peredplata