Отримав кошти з-за кордону – задекларуй

Отримав кошти з-за кордону – задекларуй Друзі Оксани вже тривалий час мешкають в Канаді. Працюють у тамтешній бібліотеці. На жаль, коштів на часті поїздки на вотчину не вистачає, тому просять її купувати книги й пересилати їм в Канаду. Кошти на купівлю книг та пересилку регулярно висилають. Набігає чималенька сума. Тому звістка про те, що кошти, які вона отримала, потрібно декларувати і сплачувати за них податки, її спантеличила. Адже і у вартість книг, і у вартість поштових послуг вже закладений 20% податок на додану вартість. То за що ще платити податки?

У секторі взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПС у Чернівецькій області нам роз’яснили, що, згідно з Податковим кодексом, будь-яка сума іноземних доходів – доходів (прибутку), отриманих з джерел за межами України, включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується за ставками 15% (17%). Сума податку на іноземні доходи визначається за наслідками поданої платником податку Податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний рік.

Одночасно норми кодексу дозволяють зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Проте зробити це можна тільки у випадку, коли таке право передбачене нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано верховною радою; та коли платник податку має підтвердні документи стосовно суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції. Отже, громадяни, які у 2011 році отримували доходи з-за кордону, зобов’язані до 1 травня цього року подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до органу ДПС за місцем своєї реєстрації.

Що ж стосується самого декларування доходів, то деклараційна кампанія за результатами 2011 року розпочалась 1 січня 2012 року та триватиме до 1 травня. Річну податкову декларацію про майновий стан необхідно подавати до податкового органу за податковою адресою платника податку – місцем проживання фізичної особи. Податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою таким платником здійснювати таке заповнення.

Громадянин, який подає річну податкову декларацію, має право безпосередньо в податковій інспекції за місцем проживання отримати безкоштовно бланк декларації та додатків до неї, а також консультаційну допомогу фахівців з її заповнення.

У випадку, якщо кошти отримані з-за кордону для купівлі товарів та пересилки назад, потрібно зберігати всі документи, що підтверджують цільову витрату коштів, які не є особистим доходом (чеки, квитанції). Варто укласти господарський договір чи доручення з тією людиною, котра висилає кошти на купівлю товарів. Також варто за роз’ясненням та консультацією у кожному конкретному випадку звернутися до податкового інспектора за місцем реєстрації.

Однак на сьогоднішній день декларування доходів є справою добровільною.

Надія Вірна

Світлина

peredplata