Економія коштів не для всіх

Економія коштів не для всіхПрихід нової команди до керма управління Чернівецькою міською радою сприймалося по-різному. Та чи очікували вартівники постів охорони адміністративних приміщень міської ради і районних у місті рад, що їх усіх нова влада викине на вулицю? Сумніваюсь. Адже люди завше надіються на краще, хоча почасти й отримують найгірше.

У січні 2012 року 40 працівників групи з транспортно-господарського обслуговування міськрайрад отримали повідомлення про те, що їх скоротять. Адже 5 січня секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин підписав розпорядження про ліквідацію постів охорони адмінприміщень міської та районних у місті рад. У документі сказано, що то все через «обмеженість коштів бюджету, необхідність упорядкування штатної чисельності працівників групи, оснащення технічними засобами (охоронною сигналізацією)». І такі три причини поставили під загрозу звільнення 40 людей пенсійного та передпенсійного віку. Про те, як «легко» чоловікам такого віку знайти більш-менш пристойну роботу, зась і говорити.

— Річ у тім, що почасти ми виконуємо функції не тільки вартівників, а й операторів котелень, — розповідає Петро Мак, вартівник Садгірського управління праці та соціального захисту населення. – А якщо нас звільнять, то хто буде дивитися за безпекою? І ще таке питання. Знаю, що до 2006 року у райвиконкомах міських рад голови районних рад мали по одному заступнику. Потім їх кількість збільшили до трьох – з фінансів і заступника керуючого справами. Яка з того всього користь – ми всі бачимо. Але ж витрати бюджету міста на утримання адміністративного апарату зросли. Вони кажуть, що нас звільняють, бо немає коштів. То хай зменшать кількість заступників і заступників заступників. Де це видано, щоб на трьох працівників було п’ять начальників?

— Я — пенсіонер, але для мене звільнення – це хрест на навчанні моєї донечки, — розповідає вартівник Вільгельм Козак. – Так сталось, що я її сам виховую. З однієї пенсії я не зможу сплачувати моїй дитині за навчання у вузі. Та й нам на життя не вистачатиме пенсії. Робота давала хоч якийсь додатковий заробіток та надію на облаштування життя дочки. А що тепер? Куди діватися?

І у кожного з вартівників, котрі впродовж років так сумлінно охороняли адмінприміщення, своя історія. І всім потрібно зберегти роботу. Бо чоловіки мають утримувати сім’ї.

Найбільше ж їх вражає те, що скорочення почали не з держслужбовців, котрих щороку більшає, а з простих працівників. Економити треба на всіх, а не на окремих категоріях. Хіба в місті є недоторканні? Чи всі, хто не працює в органах влади, не є начальником чи заступником, вже перетворюються на шудрів без прав і можливостей?

Люди у відчаї кинулись шукати допомоги. Однак аргументи керівництва і депутатів виявились безсилими. Людей повідомили про те, що їх будуть звільняти. Більшості сказали: 20 березня о 16:00 – їхня остання зміна.

Тому вартівники терміново скликали засідання профкому господарського управління Чернівецької міської ради, де було вирішено не давати згоди на масове їх звільнення. Представники попереджених про звільнення працівників 5 березня прийшли на прийом до секретаря міськради Михайлішина, та він їм сказав, що коштів немає. Але він буде думати. Також сказав, що найближчим часом відбудеться нарада з цього питання.

Начальник господарського управління Чернівецької міської ради Петро Чопюк про можливість збереження робочих місць для усіх вартівників говорить без особливого оптимізму. Він переконує, що скорочення відбуваються в усіх структурних підрозділах міської ради. Що ж стосується вартівників, то їх кількість зменшиться, бо в приміщеннях встановлюють сигналізацію. Але не всіх звільнять. Залишаться ті, хто має першочергове право на збереження робочого місця (діти війни тощо). Працівники групи будуть чергувати з ранку до вечора. Отож з 40 людей, котрих попередили про звільнення, насправді втратить роботу не більше 20. Ситуація ускладнюється ще й тим, що фонд оплати праці групи з транспортно-господарського обслуговування міськрайрад цьогоріч значно скорочено. Це є однією з визначальних причин такого кроку.

Як нам стало відомо, в Чернівецькій міській раді та її виконавчих органах нікого звільняти не будуть – там відбудеться справжня оптимізація. Тобто десь когось скоротять, але кудись-інде влаштують. Держслужбовці, скоріш за все, на вулиці не залишаться.

Також в Чернівецькій міській раді нам повідомили, що згадане розпорядження прийняте в рамках заходів з оптимізації структури органів управління Чернівецької міської ради. Враховуючи обмеженість коштів міського бюджету та необхідність упорядкування штатної чисельності працівників міської ради, було прийняте рішення скоротити обсяг адміністративних витрат на утримання органів управління. Як показує аналіз попередніх періодів, саме ця стаття витрат зазвичай викликає най-більше нарікань громадськості.

Скорочення адмінвитрат у Чернівецькій міській раді здійснюється за рахунок різних джерел, причому найбільшою мірою – не за рахунок скорочень працівників, а, наприклад, шляхом обмеження лімітів використання пального та максимального місячного пробігу автотранспорту міської ради, встановлення технічних засобів тощо. Відтак посади вартівників на цих об’єктах скорочено. За рахунок цього адмінвитрати вдалося зменшити на 1 мільйон 45 тисяч 800 грн. на рік. Наразі ж на утримання постів охорони витрачається більше мільйона. Встановлення ж технічного оснащення в адмінприміщеннях вартуватиме загалом 100 тисяч. Та щорічні витрати на обслуговування встановлених систем обійдуться бюджету в 37 тисяч грн. Зекономлені кошти будуть спрямовані на нагальні потреби життя чернівецької громади (ремонт доріг, потреби медичної та освітянської галузей).

А людей викидають на вулицю. Проте вони просто так не здадуться. Бо ж, запевняють, у них козачі потилиці, які перед паном не хиляться.
Сподіваємось, що влада все ж не буде так рубати з плеча. Бо може зрубати гілку, на якій сидить. Депутати піднімуть це питання на черговій сесії і, можливо, їм вдасться знайти інший вихід з цієї ситуації та інші можливості економії адмінвитрат. Без людських втрат.

Надія ВІРНА

Світлина

peredplata