Казначейство блокує рахунки?

Казначейство блокує рахунки?До редакції газети «Час» надійшли тривожні повідомлення від підприємців міста стосовно того, що місцеві бюджети не розраховуються з ними за надані послуги чи товари. Хоча відомо, що кошти на рахунках у казначейства є. Також 24 липня Асоціація міст України звернулася до прем’єр-міністра з проханням вирішити проблему безпідставних затримок і блокування їхніх платежів.

Експерти зазначають, що блокування коштів відбувалося при різних урядах, але зараз набуло систематичного характеру — з початку року це вже другий випадок. Пов’язують це з підвищенням зарплатні бюджетникам, на що коштів катастрофічно не вистачає. А тому з уряду надійшла вказівка блокувати кошти на рахунках для виплати зарплатні.

У Головному управлінні Державної казначейської служби України в Чернівецькій області нам повідомили, що жодних проблем з проплатами на Буковині не існує. Є їх черговість. Адже спершу виплачуються кошти на фінансування соціально захищених статей: зарплатня, розрахунок за комунальні послуги тощо. Наразі ж, у літній період, ще й додаються такі статті, як оздоровлення та відпускні. Тому жодних затримок немає. Також нас запевнили у тому, що жодних вказівок уряду до управління не надходило.

Від представників органів місцевої влади теж скарг не надходило.

ЗВЕРНЕННЯ

АМУ обурена і звернулася до Прем’єр-міністра

24 липня у зв’язку з численними зверненнями органів місцевого самоврядування щодо незадовільного стану казначейського обслуговування, Асоціація міст України звернулася до Голови Уряду М. Азарова щодо безпідставних затримок та блокування Державною казначейською службою України платежів з місцевих бюджетів.

Текст листа

Вельмишановний Миколо Яновичу!

У зв’язку з численними зверненнями органів місцевого самоврядування щодо незадовільного стану казначейського обслуговування, Асоціація міст України звертається до Вас з проханням вирішити проблему безпідставних затримок та блокування Державною казначейською службою України платежів з місцевих бюджетів.

З середини липня поточного року територіальні органи Державної казначейської служби України фактично блокують проведення платежів органів місцевого самоврядування за видатками місцевих бюджетів. При наявності достатнього фінансового ресурсу в місцевих бюджетах на теперішній час залишаються непогашеними значні обсяги бюджетних зобов’язань.

Сьогодні в усіх регіонах країни, внаслідок дій Державної казначейської служби, склалася парадоксальна ситуація коли органи місцевого самоврядування при наявності коштів на своїх рахунках не можуть профінансувати видатки на житлово-комунальне господарство, транспорт, утримання установ бюджетної сфери та соціальної інфраструктури, здійснювати повноцінне забезпечення дорожнього господарства та сфери благоустрою тощо.

Це вже призводить до зупинки робіт з ремонту шкіл, дитячих садочків, установ соціального забезпечення та захисту, реконструкції, ремонту, будівництва вулиць та доріг комунальної власності, об’єктів житлово-комунального господарства та благоустрою тощо. Крім того, дії Державної казначейської служби ставлять під загрозу підготовку до опалювального сезону.

Враховуючи вищезазначене, Асоціація міст України звертається до Вас з проханням термінового вирішення проблеми забезпечення Державною казначейською службою України своєчасного та в повному обсязі проведення платежів з місцевих бюджетів.

Колаж www.segodnya.ua

peredplata