На Буковині перерахували пенсії майже 200 тисяч осіб

Про результати перерахунку пенсій, проведеного у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму з 1 грудня 2019 року

 У зв’язку зі зростанням з 1 грудня 2019 року прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1564 грн. до 1638 грн., як то передбачено Законом України “Про Державний бюджет України на 2019 рік”, органами Пенсійного фонду перераховано 191,5 тис. пенсійних виплат буковинців. Про це повідомляє пресслужба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

В результаті проведеного перерахунку збільшилися мінімальні та максимальні розміри пенсійних виплат; надбавки за понаднормовий стаж для непрацюючих пенсіонерів; встановлені до пенсії підвищення та доплати, передбачені законодавством, зокрема, для осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, учасників війни, членів загиблих військовослужбовців, жертв нацистських переслідувань, осіб з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС та інших категорій громадян. Крім того, зросли доплати шахтарям, пенсії за особливі заслуги перед Україною тощо. З урахуванням нового розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, затвердженого з 01.12.2019 на рівні 2027 грн., підвищено розмір надбавки Почесним донорам України, яка встановлюється в розмірі 10% цього мінімуму.

Водночас, для окремих категорій пенсіонерів розмір пенсійного забезпечення залишився без змін. Це стосується осіб, у складі пенсійної виплати яких відсутні складові, залежні від величини прожиткового мінімуму, до яких відносяться, зокрема: основний розмір пенсії; підвищення до пенсій дітям війни; надбавки реабілітованим та членам їх сімей, яких примусово переселено; щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС; надбавка на догляд тощо. До таких категорій належать також пенсіонери, у складі пенсійного забезпечення яких наявні тимчасово встановлені доплати, що перевищують суму підвищення пенсії внаслідок проведеного перерахунку. Не підлягає перерахунку доплата до мінімального розміру пенсії та надбавка за понаднормовий стаж для працюючих пенсіонерів, так як згідно з законодавством такий перерахунок проводиться тільки після звільнення з роботи або припинення підприємницької діяльності.

Перерахунок пенсій проведено автоматизованим шляхом за матеріалами пенсійних справ, без подання пенсіонерами заяв та будь-яких інших додаткових документів. В середньому пенсійні виплати буковинців з 01.12.2019 зросли на 36,90 грн. Виплата пенсій в перерахованих розмірах розпочнеться з 4 грудня поточного року відповідно до установлених графіків фінансування.

 

 

peredplata