Зробили нам знижку за наші ж гроші: на скільки в Чернівцях зменшать суми у платіжках за тепло.

Користувачам центрального опалення надали знижку на теплопостачання у зимовий період 2019-2020 років.

Після того, як уряд оголосив про ініціативу зі зменшення вартості оплати за тепло у платіжках, дві області відмовились зробити такі знижки – Миколаївська та Чернівецька, йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

 

Після наради президента із прем’єрміністром у Чернівецькій ОДА “заворушились” та змусили комунальне підприємство “Чернівцітеплокомуненерго” зменшити суми у платіжках чернівчан.

Чому Чернівці відмовлялися робити знижку, звідки візьмуть на неї гроші і якими будуть наслідки від такого рішення для міського бюджету?

Найбільша знижка – за грудень

У суботу президент Зеленський під час наради за участю прем’єра та глав профільних міністерств заслухав звіт про зменшення сум у грудневих платіжках за теплопостачання.

Глава держави висловив обурення щодо двох регіонів, які не знизили нарахування споживачам у грудні 2019 року.

“Завдання номер один – отримати пояснення від місцевої влади Чернівецької та Миколаївської областей, де для зниження нарахувань із незрозумілих мені причин не було зроблено нічого. Завдання номер два – вирівняти зниження до 25-30% в усіх областях країни”, – заявив президент.

Після цієї заяви голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук терміново зібрав у своєму кабінеті мера Олексія Каспрука та голів фракцій Чернівецької міськради. За підсумками зустрічі вирішили зробити знижку для споживачів Чернівців на тепло.

“На цій зустрічі ми обговорили питання щодо надання знижки за теплопостачання. Розказав і пояснив, що у Чернівцях упродовж вже другого опалювального сезону – занижений тариф. Фактично він покриває трохи більше 60% витрат підприємства на теплопостачання. Нагадав, що цей тариф є найнижчим в Україні”, – розповів Олексій Каспрук.

Він додав, що наразі у комунального підприємства “Чернівцітеплокомуненерго” є заборгованість по виплаті зарплати, а також несплачені платежі за спожиту електроенергію компанії “Чернівціобленерго”.

“Також я нагадав на цій зустрічі, що на минулій сесії міськради ми виділили 9 млн грн фінансової підтримки комунальним підприємствам. І про те, що перерахунок і надання цієї знижки можливий, але обійдеться міському бюджету приблизно у 10 млн грн до кінця опалювального сезону”, – сказав Каспрук.

За його словами, на зустрічі з головою ОДА було прийнято рішення про перерахунок споживачам платіжок за теплопостачання: у грудні 2019 року це приблизно 10%, та попередньо 4,5% – січень-лютий 2020 року.

“Чернівчани самі собі оплатять знижку”

Реалізація урядової ініціативи впала на міський бюджет. Так, за словами Олексія Каспрука, 10 мільйонів гривень, необхідні на покриття знижки, потрібно буде “витягнути” з грошей, які були передбачені в бюджеті на інші цілі.

Каспрук каже, що, схоже, президенту не доповіли про реальну картину на “Чернівцітеплокомуненерго”, тому мер звернеться до нього з листом, у якому розповість про це.

Він нагадав, що в Чернівцях упродовж останніх двох опалювальних сезонів діє найнижчий тариф на опалення серед обласних центрів.

“Фактично, тариф підприємства перекриває близько 60% витрат на виробництво теплової енергії. Тариф повністю не відшкодовує зарплату, електроенергію, вартість газу. Підприємство має збитковість. Тому що економічно обгрунтований тариф у Чернівцях має складати 1405 гривень. А ми маємо 1200”, – сказав Каспрук.

Посадовець додав, що якби у 2018 році міська влада відкоригувала тариф до 1400 грн, то зараз Чернівці могли би зробити знижку на тепло від 5% до 10%. “І все одно підприємство мало би вищий тариф, ніж має сьогодні”, – сказав Каспрук.

“Я з самого початку сказав, що ми не можемо робити знижку, тому всі ці витрати доведеться відшкодовувати із міського бюджету. Власне кажучи, я на цьому наголосив у суботу, коли ми зібралися в голови ОДА. Але позиція депутатів… Я розумію, виборчий рік… Про те, що треба робити знижку. А те, що з бюджету ми дамо чи не дамо – це вже інше питання. Або доведемо підприємство до банкрутства”, – додав міський голова.

“Логіка тут достатньо сумнівна. За великим рахунком чернівчани самі собі оплатили знижку за опалення. При чому, ті, що не користуються опаленням, оплатили за тих, хто користується”, – повідомив Каспрук.

Скільки чернівчани отримають знижки

Сума нарахувань у “грудневих” платіжках для чернівчан буде зменшена приблизно на 10%, тоді, коли у січні-лютому варто очікувати на зменшення платежів на 4,5-5 відсотків. 4 лютого “Чернівцітеплокомуненерго” офіційно повідомило про проведення перерахунку розміру нарахувань споживачам за опалення.

У повідомленні підприємства йдеться, що споживачам проведуть перерахунок платіжок за грудень для населення за таким коефіцієнтом:

– за спожиту теплову енергію – 0,9005;

– за послугу з централізованого опалення – 0,9015.

Це означає, що, скажімо, якщо ви споживач централізованого опалення, і вам у грудні нарахували 1000 гривень, цю суму необхідно помножити на 0,9015. Так ви отримаєте знижку в розмірі 98,5 грн, і сплатити вам потрібно буде 901,5 грн.

Також у теплокомуненерго повідомили коефіцієнти для перерахунку платежів за тепло у січні 2020 року:

– за спожиту теплову енергію – 0,9563

– за послугу з централізованого опалення – 0,9567

– за спожиту теплову енергію (бюджетні установи) – 0,6785

– за спожиту теплову енергію (інші споживачі) – 0,6641.

peredplata