Після виборів бензин подорожчає відразу на гривню

Після виборів бензин подорожчає відразу на гривнюКабінет міністрів з 1 грудня вводить мито на імпортні нафтопродукти

Про це під час візиту до Лисичанська заявив міністр палива, енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

«Сьогодні (25 вересня – ред.) уряд прийняв рішення про те, щоб почати спецрозслідування і з 1 грудня ввести мита на ввезення імпортних нафтопродуктів. Це дозволить нам забезпечити роботу наших НПЗ, в першу чергу, Лисичанського. Я вважаю, що в період з 15 листопада по 15 грудня завод почне працювати», – цитує міністра офіційний сайт Лисичанської міськради.

Як повідомляли «Коментарі», наприкінці 2011 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі провела спеціальне розслідування щодо імпорту нафтопродуктів, але тоді санкції до імпорту не були застосовані. У свою чергу, представники українських НПЗ пропонували ввести мито у розмірі 100 євро/тонна. За словами експертів, це автоматично призведе до подорожчання літра бензину в роздробі на 1 гривню.

Як повідомив «Коментарям» президент Асоціації «Об´єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук, нафтотрейдерам поки не відомо про рішення уряду ввести мита на імпорт бензину і дизпалива.

«Ми повинні розуміти, що мито – це податок на кінцевого споживача. Тобто, її оплатять не оператори ринку, не імпортери, а прості автомобілісти», – розповів Косянчук.

У той же час, представник великої компанії-імпортера нафтопродуктів припустив у розмові з «Коментарями», що введення мита може бути пов´язане з покупкою бізнесменом Дмитром Фірташем згаданого Лисичанського НПЗ. Як уже повідомлялося, з березня 2012 року виробництво на Лисичанському НПЗ призупинено, офіційна версія, яку озвучили акціонери заводу, невигідні економічні умови в порівнянні з імпортерами бензину. Сам же Дмитро Фірташ підтверджував свій інтерес до покупки українського НПЗ.

Юрій Школяренко

Джерело

peredplata