Як ефективно управляти земельними ресурсами? Громади Буковини шукають власні історії успіху

Якісне просторове планування у громадах дозволяє збільшити надходження до бюджету та сприяє пожвавленню економіки. Саме цей аспект активізує фахівців громад використовувати нові підходи до управління землями.

Так у Вашківецькій громаді Вижницького району через аукціон продали право оренди невеликої земельної ділянки біля автостанції, і під час торгів сума оренди зросла із 4 тисяч до 40 тисяч гривень на рік. Новий орендар, маючи таку фінансову мотивацію, розпочав роботу, і вже на сьогодні там працює заклад торгівлі.

«До того, навколо нього вже з’явились інші заклади комерції, а це теж додаткові орендні платежі в бюджет громади, створені нові робочі місця і, власне, розвиток міста. Цей приклад показує ефективність проведення земельних аукціонів, адже вони стимулюють бізнес до інвестування, а громаду до створення умов для розвитку», – наголосив Роман Романко, експерт з питань просторового планування Програми «ULEAD з Європою».

В Глибоцькій громаді минулого року також провели декілька аукціонів на продаж права оренди земельних ділянок. Один із них дозволив залучити 45 тисяч орендної плати на рік за земельну ділянку у 23 сотки.

На думку Ольги Зайцевої, начальниці відділу земельних відносин та комунальної власності Глибоцької громади, аукціони на продаж права власності краще стимулюють бізнес до реалізації оголошеного проєкту, а не до залишення ділянки для бур’янів.

«Минулого року ми провели 4 таких аукціони й отримали чималі надходження до бюджету. Звичайно, що окремі підприємці воліли б отримати такі ділянки в оренду на 49 років, чи взагалі у власність. Але це не вигідно громаді, адже тоді ми втрачаємо можливість оперативно впливати на те, як її використовують. Якщо там бур’яни, або замість магазину пустка, то нам так не підходить», – наголошує Ольга Зайцева.

Команда Чернівецького регіонального офісу Програми «ULEAD з Європою» сьогодні провела низку онлайн-консультацій для фахівців Глибоцької, Банилівської, Юрковецької, Вікнянської, Горішньошеровецької, Берегометської та Ставчанської громад. На консультації обговорили питання змін до законодавства, роботи геоінформаційних систем, комплексних планів просторового розвитку території громади та успішні й неуспішні практики громад.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Дмитро Клименко

peredplata