Буковинським підприємцям про КВЕДи: поради експерта

Буковинським підприємцям про КВЕДи: поради експертаКрайній термін (31 грудня 2012 року) невпинно наближається, а охочих здійснити заміну КВЕДів менше не стало. Талони на чергу скінчилися, і тепер знову жива черга, яка замінює віртуальне спілкування на реальне.

Своїм листом №11394/0/71-12/17-127 від 13.12.2012 року Державна податкова служба України (ДПС України) роз’яснює, що « … відсутність в облікових даних фізичної особи-підприємця виду економічної діяльності згідно із КВЕД-2010 не може бути підставою вважати недіючим Свідоцтво платника єдиного податку, видане у 2012 році із зазначенням видів економічної діяльності згідно КВЕД-2005. Одночасно наголошуємо, що підставою для відмови у видачі Свідоцтва на 2013 рік не може бути відсутність в облікових даних платника податку (крім новостворених), зареєстрованого виду діяльності згідно із КВЕД-2010. Тобто, при поданні заяви про застосування спрощеної системи оподаткування з 2013 року платником податку вказуються ті види економічної діяльності, які відповідають видам діяльності в облікових даних на момент подання заяви. Після приведення у відповідність до КВЕД-2010 у реєстраційних даних ФОП – платники єдиного податку вносять відповідні зміни у свідоцтво платника єдиного податку».

Дійсно, відповідальності за те, що в облікових даних платника податку зазначено старі КВЕДи, як такої не передбачено, проте тут є свої підводні рифи:
1.Подаючи за 2012 рік звітну Декларацію платника єдиного податку необхідно буде в ній зазначити КВЕДи. Логічно буде виглядати, що коли Ви цілий рік працювали за старими КВЕДами, то й звітувати потрібно за ними. Проте з 01 січня 2013 року старі КВЕДи втрачають свою чинність, то Вам можуть відмовити у прийнятті Декларації.

2.В наступному році платники ЄП І та ІІ груп будуть звітувати тільки про результати за рік, а не поквартально, тому час на заміну КВЕДів ніби то є.
Чому ніби то? Та тому, що в Свідоцтві платника ЄП І та ІІ груп зазначаються види діяльності, які дозволені такому спрощенцю. Старі КВЕДи можуть трактуватись як невідповідність видів діяльності, що задекларовані підприємцем і які зазначені в Свідоцтві платника ЄП та відповідно до яких він сплачує визначену ставку єдиного податку. Наслідком може стати донарахування ДПС податку за ставкою 15%, оскільки є невідповідність між тим, що прописано і тим, що впроваджується.

Наприклад: за старим класифікатором КВЕД 52.62.0 «Роздрібна торгівля з лотків та на ринках» подрібнився на декілька видів:

Код за КВЕД-2010 Назва та опис видів економічної діяльності

47.81 Роздрібна торгівля з лотків і на ринках харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами
Включає роздрібну торгівлю з лотків і на ринках харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами.

47.82

Роздрібна торгівля з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям
Включає роздрібну торгівлю з лотків і на ринках текстилем, одягом і взуттям.

47.89

Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами
Включає роздрібну торгівлю з лотків і на ринках іншими товарами (крім харчових продуктів, напоїв, тютюнових виробів, текстилю, одягу та взуття).

Чернівецький міський Центр захисту підприємців і підприємств малого бізнесу пропонує зберегти паралельність дії старого і нового класифікаторів і продовжити термін перекодування видів діяльності на 1 півріччя 2013 року. На поточний момент різні юридичні фірми (це нескладно побачити на інтернет-сайтах) пропонують здійснити перекодування за суму від 300 до 600 гривень. При цьому представнику юридичної фірми необхідно надати нотаріально посвідчене доручення діяти від вашого імені. Посередники різні, тільки от державні реєстратори залишаються ті самі…..

Ігор Кухарчук, адміністратор інформаційної Гарячої лінії з питань підприємництва, 585-314

peredplata