Земельна реформа: експерти розповіли про можливості та зміни, які чекають на Україну 

Кілька тижнів залишилося до відкриття ринку землі. Що ближче до історичної дати, то більше обговорень, дискусій та одночасно питань з’являється перед громадами. Під час IV агрополітичного форуму експерти із земельних відносин розповіли про основні зміни, які чекають агросектор незабаром. 

 

Збільшення державної підтримки та інші плани держави 

Із впровадженням земельного ринку Україну чекає процес турбулентності. Утім, держава до цього готується та налаштована подолати його з щонайменшими ризиками. Очільник Міністерства аграрної політики та продовольства Роман Лещенко розповів, що в цьому році у відомстві планують вступити в процес повноцінної роботи земельної реформи, а разом із цим запустити національний проєкт зрошення та дренажу в країні та збільшити державну підтримку. Міністр впевнений, що 4,5 млрд гривень —  це не той рівень державної підтримки, яку заслуговує агросектор, враховуючи, що наразі аграрний сектор формує 50% валютного виторгу та 20% ВВП країни. 

 

«Міністерство аграрної політики буде лобіювати питання відновлення справедливості, щоб державна підтримка агросектора була не менше 1% ВВП країни, — зазначив Роман Лещенко. — Питання безпечності харчових продуктів, питання відкриття нових експортних ринків — це те, чим буде займатися міністерство». 

 

Більше можливостей для фермерів

Із липня перед фермерами відкриється ще більше можливостей. Вони стануть повноцінними власниками своїх земельних ділянок та отримають можливість розпоряджатися ними: продати, купити, обміняти, консолідувати та отримувати кредити та фінансування під ці ділянки. Крім того, вони отримають можливість викупити земельні ділянки, які знаходяться у них на користуванні за пільговими умовами. Про це детальніше розповів Сергій Кубах, керівник напрямку земельної реформи проєкту USAID «АГРО». За його словами фермери зможуть набувати у власність ділянки, які  без проведення аукціону. Крім того, вони матимуть змогу отримати ділянку у власність за ціною нормативної грошової оцінки — значно меншої, ніж ринкова. В аграріїв також буде можливість отримати розстрочку платежу на 10 років. При цьому право власності набувається з моменту першого платежу. 

«Таке право мають громадяни, які мають земельні ділянки та раніше отримали їх у користування на праві довічного спадкового володіння, яке досвідчилося державним актом, або на праві постійного користування та з 2002 року для тих, хто переоформив право оренди та, відповідно, має договір оренди з цих земельних ділянок», — відзначив Сергій Кубах. 

Викупити ділянку можна на підставі документів, які вже зареєстровані або раніше не були зареєстровані в кадастрі, але були у законний спосіб видані у той час, коли діяло відповідне законодавство. Це або державний акт на право довічного успадкованого володіння землею, або державний акт на право постійного користування чи договір оренди з  того часу, коли вони переоформляли це право.

Передивиться держава і процес оподаткування орендованих земель. За словами Мар’яна Заблоцького, голови підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, держава знайшла вихід, як підвищити податок з мінімальною шкодою для фермерів. Якщо орендар не платитиме хоча б мінімальний податок, який мав би платити, йому необхідно доплатити хоча б різницю. 

 

«За нашими підрахунками, це значно кращий варіант, ніж пропонувався — у два рази підвищити податок. І це дасть змогу зрівняти умови на ринку оренди землі. Ще додам, що три роки тому ми заморозили індексацію нормативно-грошової оцінки землі до 2023 року. Я вважаю, що правильно продовжити заморозку сільськогосподарських земель, адже податковий кодекс не повинен регулювати ціни на оренду», — відзначив Мар’ян Заблоцький.

За 30 років Незалежності українці нарешті отримала право вільно розпоряджатися своїми землями. Звісно, на країну чекає період адаптації — для будь-якої реформи потрібен час, перш ніж вона продемонструє ефект. Але неймовірні, важливі історичні зміни відбуваються вже зараз і це обов’язково гарантує покращення.

peredplata