Посівна на Буковині: що вирощуватимуть в області

Посівна площа сільгоспкультур під урожай 2021 року, за попередніми підрахунками, на Буковині склала 307,5 тис. га, що практично на рівні минулого року. Про це повідомляє Управління агропромислового розвитку Чернівецької обласної державної адміністрації.

У структурі посівних площ зернові та зернобобові культури займають орієнтовно 38%, технічні – 31%, картопля і овочі –16% та понад 15% – кормові культури.

Зокрема, зерновими і зернобобовими культурами (озимими та ярими), включно із кукурудзою на зерно, всього засіяно 116,7 тис. га, що складає 97,7% до минулого року. У тому числі посіяно: ячменю – 18,7 тис. га, пшениці – 34,0 тис. га, вівса – 1,0 тис. га, жита – 0,5 тис. га, гречки – 0,1 тис. га, інших зернових і з/б – 1,8 тис. га та кукурудзи на зерно – 60,6 тис. га.

Посівна площа озимих зернових культур цього року зменшилася на 22,6% (-10,7 тис. га), проте, збільшилась під ярими зерновими та зернобобовими на 11,1% (+8,0 тис. га).

Крім того, в області посіяно: соняшнику – 21,4 тис. га, сої – 59,8 тис. га, ріпаку (озимого та ярого) – 11,7 тис. га, цукрових буряків – 1,3 тис. га, овочів та продовольчих баштанних – 14,0 тис. га, картоплі – 35,0 тис. га, та ін.

Недосів озимих зернових культур зумовлений погодними умовами, які склались восени 2020 року. Через дощі у вересні-жовтні неможливо було проводити збір пізніх сільгоспкультур – попередників та саме здійснювати посів озимини. Зливи завадили і посіву пізніх ярих сільгоспкультур, він затягнувся до першої декади червня.

Агрометеорологічні умови для росту і розвитку всіх сільгоспкультур на даний час задовільні, проте в травні та на початку червня видались малосприятливими, через низький температурний рижим та похмуру, вологу, дощову погоду. За вегетаційний період випало близько 90% до норми опадів, ґрунт місцями перезволожений.

На більш ранніх посівах озимі заколосилися, кукурудза та соя сходять. Стан посівів сільгоспкультур добрий.

За попередніми розрахунками, цьогоріч із зазначених посівних площ, при сприятливих умовах дозрівання, очікується отримати врожай зернових та зернобобових культур на рівні 585 тис. тонн, у тому числі майже 140 тис. тонн пшениці та 370 тис. тонн кукурудзи на зерно. Крім того, планують зібрати майже 120 тис. тонн сої, 55 тис. тонн соняшнику, 50 тис. тонн цукрових буряків, 600 тис. тонн картоплі та 245 тис. тонн овоче-баштанних культур.

peredplata