У Чернівцях прийняли бюджет громади на 2022 рік: на що витрачатимуть

У Чернівцях прийняли бюджет громади на 2022 рік. За рішення на сесії 17 грудня проголосували депутати міськради. Загальний обсяг бюджету складає понад 3 мільярди гривень. Пояснюємо основні цифри, згідно з проєктом бюджету.

На що витрачатимуть найбільші суми?

Управління освіти отримає півтора мільярда гривень, управління охорони здоров’я – понад 77 мільйонів гривень. Майже 115 мільйонів отримає управління культури, на соцполітику виділили понад 114 мільйонів.

Департаменту інфраструктури і благоустрою міськради нададуть понад 730 мільйонів. Це суми загального фонду та “бюджету розвитку”.

Найбільші видатки спрямують на зарплати та оплату комунальних послуг. Цьогоріч витрати на енергоносії зростуть зі 154 до понад 220 мільйонів гривень.

Скільки витратять на дороги та благоустрій?

На утримання та ремонт доріг витратять понад 100 мільйонів з бюджету та більш як 150 мільйонів гривень зі спецфонду (умовного бюджету розвитку — ред.). На озеленення направлять майже 30 мільйонів, на освітлення — 49. Втім майже уся сума на освітлення — це оплата електрики.

На прибирання витратять понад 45 мільйонів гривень. На ці всі потреби заклали більше грошей, ніж торік.

Скільки грошей міста зараз на депозитах?

На депозитних рахунках майже 300 мільйонів гривень.

Скільки грошей заклали на відшкодування заниженого тарифу?

За рішенням виконавчого комітету, з бюджету мають відшкодовувати різницю між чинним тарифом на тепло та економічно обґрунтованим. На це в бюджеті заклали понад 112 мільйонів гривень.

Міськрада розраховує отримати субвенцію з держбюджету на покриття цієї суми. Також згідно з меморандумом, який підписала міськрада, у громадах мають залишити 4% ПДФО, що дозволить компенсувати частину збитків від заниженого тарифу. Раніше про це на засіданні виконкому сказала начальниця фінуправління Лівія Бамбуляк.

На що витратять гроші “бюджету розвитку”?

Майже половину бюджету розвитку спрямують на ремонт доріг. Решту понад 240 мільйонів витратять на:

  • культуру — понад 5 мільйонів;
  • спорт — понад 6 мільйонів;
  • охорона здоров’я — понад 6 мільйонів;
  • транспорт — понад 28 мільйонів;
  • освіта — понад 43 мільйони;
  • житлово-комунальне господарство — 94 мільйони.

Такий бюджет більший, аніж минулого року?

Загальний обсяг бюджету більший, аніж торік. У 2022 році планують заробити на понад 500 мільйонів більше. “Бюджет розвитку” також більший, аніж торішній. У 2021 на розвиток громади заклали 264 мільйони гривень, у 2022 — понад 410.

Збільшили бюджет розвитку, адже планують більше заробити від продажу земельних ділянок та комунального майна. Раніше про це на засіданні виконкому сказала начальниця фінуправління Лівія Бамбуляк.

Розраховують, що збільшиться дохід міста, адже збільшиться ПДФО та надходження податку на дохід підприємств.

Джерело: Суспільне Буковина

peredplata