В Україні можуть суттєво зрости ціни на електроенергію – ЗМІ

Українців попередили про можливе суттєве зростання тарифів на електроенергію. Вартість одного кіловата може досягти двозначних чисел. 

Видання gsminfo пише, що підвищення цін почнеться із січня 2022 року. Електропостачання для підприємств зросте до 7 гривень за кіловат.  До літа вартість електрики для бізнесу злетить щонайменше до 10 гривень за 1 кіловат.

Водночас ціна газу на європейському ринку також триматиметься на високому рівні. 

Фахівці у галузі енергетики очікують, що до осені вартість “блакитного палива” залишиться у коридорі 800-1000 доларів за тисячу кубів. Через це промисловці змушені будуть купувати ресурс за тарифом 30-40 грн за куб м.

Експерти також зазначили, що нові тарифи можуть спричинити 20% інфляцію.

Оскільки витрати на виробництво товарів та послуг суттєво зростуть, вітчизняні підприємці почнуть закладати їх у вартість своєї продукції, інакше не зможуть продовжувати свою діяльність.

“Таким чином підвищення тарифів впевнено веде нас до занепаду вітчизняного бізнесу, інфляції та різкого зниження платоспроможності громадян”, – резюмував голови Спілки споживачів компослуг України Олег Попенко.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України вніс зміни до карантинної постанови від 9 грудня 2020 року № 1236. “Нафтогаз” буде зобов’язаний продавати газ компаніям-постачальникам для населення до кінця опалювального сезону.Крім того, більшість постачальників газу виставили ціни до 8 гривень за кубометр у грудні.

Раніше “Нафтогаз України” запропонував бюджетним і релігійним організаціям середньострокові контакти з фіксованою ціною на газ – 13,7 грн за кубометр (із транспортуванням та ПДВ – 16,8 грн). Контракт укладається на термін 15 місяців – до кінця 2022 року.

peredplata