Які професії будуть затребувані на ринку праці через 10 років.

Ринок праці, як і наше життя загалом, швидко змінюється. Деякі професії під впливом новітніх технологій втрачають свою актуальність та затребуваність, деякі професії перетворюються, виникають нові та сучасні професії, яких ми досі не знали. Найвищий рівень зарплат мають сучасні спеціалісти новітніх професій, отже слідкувати за змінами ринку праці, затребуваністю професій та навичок варто всім – і тим, хто стоїть на початку кар’єрного шляху, і тим, хто вже працює та задумується над кардинальною зміною професії. Експерти кадрового порталу grc.ua озвучили свої прогнози стосовно того, які професії будуть затребувані на ринку праці через 10 років.

Не потрібно бути футурологом, аби вже зараз скласти прогнози затребуваності професій на найближче десятиріччя. Тенденції як глобального, так і українського локального ринку праці підказують нам, що подальше проникнення діджиталізації у всі сфери нашого життя потягне за собою ще більш активний розвиток ІТ-сфери. Будуть відкриватися нові робочі місця, вникати ще більше ІТ-професій. Розробники, DevOps- та дата-інженери, аналітики даних, тестувальники, етичні хакери та інші спеціалісти сфери інформаційних технологій не втратять своєї затребуваності.

Заглиблення в подальшу цифровізацію потребує більшої діджитал-безпеки, тому тенденція до зростання затребуваності спеціалістів по кібер-безпеці, яка окреслилася останнім часом, буде лише посилюватися. Окрім цього, кожен з нас сприймає зараз надмірну кількість інформації, яка може похитнути емоційне та ментальне здоров’я. Вже зараз українські компанії-лідери ринку праці навчають своїх співробітників інформаційній вибірковості. Цілком вірогідно, що найближчим часом будуть затребувані спеціалісти з інформаційної гігієни.

Сьогодні ми можемо спостерігати швидкий розвиток індустрії віртуальної реальності. Вже зараз українські компанії впровадили в процеси навчання та управління персоналом інструменти доповненої чи віртуальної реальності. Ця галузь також дасть імпульс до виникнення та затребуваності нових професій. VR-сфера потребує як технічних спеціалістів, які будуть працювати над розробкою та виробництвом обладнання, так і спеціалістів, які будуть розробляти контент.

Роботизовані технології будуть становитися все більш звичними речами. Однак навряд чи вони цілком і повністю замінять людей. Живі спеціалісти будуть розробляти, обслуговувати та контролювати роботів. Наприклад, вже зараз актуальною професією є оператор дронів. Вони потрібні, наприклад, в сільському господарстві. Ці спеціалісти керують безпілотними літальними апаратами, які спостерігають за сільськогосподарськими культурами з моменту посадки до збирання врожаю, виконують обробку полів, слідкують за поголів’ям скота на випасі тощо. Затребувані оператори дронів також в будівництві, лісному господарстві, в археології, картографії, екології та інших професійних сферах.

Світ і надалі буде відходити від використання рук до використання інтелекту. Вже зараз в сучасних компаніях використовують переважно інтелектуальну працю. Від 70 до 80% усього, що роблять люди, вони здійснюють за допомогою свого інтелекту.

Багато хто повторює прогноз, озвучений на Всесвітньому економічному форумі, згідно якого у найближчий час зникнуть такі професії, як касири, кур’єри, охоронці, водії, секретарі, фасувальники та банківські співробітники. З експертами Всесвітнього економічного форуму складно не погодитись. Наприклад, відносно касирів, то роботодавці у сфері ритейлу зараз стикаються зі складністю закриття цих вакансій. Зарплати у цих спеціалістів низькі, бажаючих зайняти ці посади мало, а касирів у магазини потрібно багато. Вже зараз торгові мережі частково чи повністю замінили касирів-людей на апарати касового самообслуговування. Ця тенденція посилиться та призведе за деякий час до повного зникнення цієї професії.

Більш тривалі прогнози для ринку праці мають, як правило, великі похибки. Наприклад, на початку цього тисятиріччя лунали прогнози про розповсюдженість космічних професій, нано-технологів та інших спеціалістів майбутнього. Проте зараз ми прослідковуємо активний інтерес роботодавців до співробітників у сфері маркетингу та PR, менеджерів з продажів, рекрутерів та HR-менеджерів, ІТ-спеціалістів.

peredplata