У Чернівцях вітер знову пошматував Державний прапор України на флагштоці за мільйони гривень

Сьогодні, 3 лютого, телеграм-канал Володар Часу оприлюднив фотографію  Державного прапору України на флагштоці за мільйони гривень, який пошматував вітер.  

– Той прапор в Чернівцях, який встановили за 15 мільйонів гривень, треба зняти і більше не ганьбитися, – йдеться у публікації телеграм-каналу. – Він знову обірвний. Він знову не може витримати поривів вітру. Я не знаю, як вониробили ту основу під флагшток, з якого матеріалу вони роблять зараз полотнище, але прапор не витримує вітру. Це просто знущання над українським символом. Я бачив великі прапори на вітрах Америки. Я бачив один із найбільших в Азії прапор Йорданії в Амані. там віють вітри з пустелі Вадірам. Набагато потіжніші за наші. Але прапори не рвуться. Може, влада зумисне знущається над Україною?..

– Перекособочена плитка навколо флагштоку у Чернівцях вкотре нагадала про будівельну халтуру фірми «Котигорошко» на кілька мільйонів гривень. А заразом наштовхнула на подальші роздуми щодо цього образу, – коментують читачі телеграм-каналу цей допис. – А може ті флагштоки, якими для компенсації фалічного комплексу Президента утикали не тільки Чернівецьку область, а й всю Україну, потрібно розглядати як цілісний образ, а не окремо? Щось на зразок осикового кілка або голок, які заганяють у різні місця ляльки вуду, щоб завдати комусь шкоди на відстані? Так і Україну простромили у всіх обласних центрах. А щоб приховати підлі наміри замаскували чорне чаклунство під флагштоки?

Нагадаємо, востаннє лише 16 січня у соціальних мережах люди розповіли, що з флагштока поблизу парку Жовтневий, що на вулиці Воробкевича, зник прапор України. Тді причиною зникнення прапора теж стало його псування негодою. 

У пресслужбі ЧОДА  обіцяли замовити новий, міцніший прапор. Проте, схоже, не судилося. 

ДОВІДКОВО: 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НАРУГУ НАД ДЕРЖАВНИМИ СИМВОЛАМИ

Державні символи є важливим атрибутом сучасної держави, складовою її конституційного ладу. Символи нації, створені нею в процесі власного державотворення, з часом, як правило, стають державними у результаті їх закріплення на законодавчо-правовому рівні. Історична традиція, унаочнена в символіці, перетворює населення на народ, формує націю. Державні символи України концентровано виражають провідну роль нації у становленні власної держави.

Державні символи – це визначені і закріплені на конституційно-правовому рівні офіційні знаки держави, які в лаконічній формі відображають її суверенітет та ідеологію і, як правило, мають етнічно-національне походження.

Про те, яка відповідальність передбачена за наругу над державними символами консультують фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Стаття 20 Конституції України визначає, що державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Впродовж останніх років використання Державного Прапора України, його зображень набуло більшої популярності. В державні свята, під час фестивалів, у щасливі і сумні дати, чи навіть у будень Україна одягнута в синьо-жовті кольори. На будівлях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, в залах судових засідань Державний Прапор України розміщений постійно.

У статті 65 Основного Закону нашої держави передбачено, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

В свою чергу Кримінальний кодексом України зазначено, що публічна наруга над Державним Прапором України, Державним Гербом України або Державним Гімном України карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 68 тис. грн.) або арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років.

Під наругою слід розуміти грубе, образливе ставлення, зле висміювання, дії, спрямовані на приниження тих цінностей, до яких інші члени суспільства ставляться з повагою (наприклад, зривання прапора чи герба, їх знищення або пошкодження, використання їх не за призначенням, учинення на них непристойних написів або малюнків, спотворення тексту або музики Гімну, поширення його тексту зі спотворенням змісту і значення, інші дії, в яких виявляється зневажливе ставлення особи до державних символів). Публічний характер дій означає, що вони можуть бути вчинені як відкрито, так і таємно, але за умови, що згодом стануть очевидними для невизначеного кола осіб. Місце вчинення злочину на кваліфікацію злочину не впливає. Злочини вважаються закінченими з моменту вчинення будь-якої дії, пов’язаної з наругою над державними символами. Не має значення, чи вдалося особі здійснити свій намір до кінця чи ні.

peredplata