100-й день народження Мирослава Симчича

5 січня 2023 р. святкує свій 100-й день народження Мирослав Симчич – легендарний сотенний УПА (псевдо Кривоніс), політв’язень радянського режиму, громадський діяч, Герой України, почесний громадянин Коломиї, Космача і Львова. Він був в ув’язненні і засланні понад 32 роки!
“Людина-легенда, воїн-символ, істинний Герой України. Для істориків-дослідників лише уточню, що Мирослав Симчич насправді народився 26 грудня 1922 року. Але через реалії польської окупації дату народження батьки зафіксували 5 січня. І це було правильно. Слава Герою Кривоносу!”, – “батько українського бестселера” Василь Шкляр про Мирослава Симчича.
На честь ювілею Мирослава Симчича створено пам’ятний календар на 2023 рік. Відзначатимуть ювілей у Музеї історії м.Коломиї.
Народився Мирослав Симчич у с.Вижний Березів (нині Івано-Франківщина).
У 1941 р. він долучився до лав юнацької сітки ОУН. Перед закінченням Коломийського архітектурного технікуму, восени 1943 р. був направлений до першого куреня УНС (Українська народна самооборона) до Космача, де служив кулеметником. Після закінчення старшинської школи у Космачі в 1944 р. повернувся до рідних країв.
Під керівництвом Мирослаа Симчича в 1945 р. під Космачем було розгромлено каральну дивізію НКВС на чолі з генерал-майором Миколою Дергачовим. Дивізія повернулась з Кавказу після виселення татар, чеченців, інгушів. Її кинули на знищення УПА.
Бій за Космач тривав три дні. Мирослав Симчич тоді отримав поранення. Війська НКВС було знищено разом зі своїм кривавим керівником.
Арештували Мирослава Симчича в 1948 році. На борця за волю України було накладено тавро “преступнік і бандіт”.
Ще на 26-му році Незалежності Мирослав Симчич був не реабілітований за “злочини”, вчинені проти радянської системи.
15 листопада 2017 р. Косівський районний суд визнав Мирослава Симчича “таким, що підлягає реабілітації на підставі ст.1 закону України “Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні”.
Многая літа!

peredplata