Церковне свято 4 січня

4 січня за новим церковним календарем у православній церкві відзначають Собор 70 апостолів. Про традиції дня, його народні прикмети, а також що відзначають у церкві 4 січня за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

4 січня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим календарем

4 січня (17 січня за старим стилем) – Собор 70 апостолів, учнів Ісуса Христа, які зробили величезний внесок у поширення християнства по землі.

У Ісуса Христа, крім перших дванадцяти Його учнів – апостолів – були й інші послідовники. У Євангеліє від Луки сказано, що після Преображення Господнього Ісус покликав сімдесят інших учнів. Імена всіх їх нам невідомі, але багато хто з них зберігся у Священному Переказі – наприклад, євангелісти Марк і Лука. Сімдесят апостолів прославилися тим, що після Зішестя Духа вирушили проповідувати Євангелія в різні куточки світу. Багатьох із них за це кинули в темницю, інші загинули мученицькою смертю через свою віру. Протягом року церква згадує апостолів окремо, а 4 січня, на Собор сімдесяти апостолів, їх вшановують усіх разом – на знак того, що справи кожного однаково важливі для церкви.

Про що говорять прикмети на 4 січня

За прикметами дня орієнтуються, якою буде погода найближчими днями і в січні:

яка погода цього дня – такою буде весь січень;
небо на заході сонця без хмар – на завтра буде сонячно і тепло;
снігурі співають – незабаром сильно похолодає.

У народному календарі 4 січня – свято Зосимів день. Святого Зосиму здавна вважають покровителем бджолярів, а цього дня за традицією потрібно поставити на стіл тарілку з медом або медову випічку і солодощі – щоб бути з медом весь рік.

Що не можна робити 4 січня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

відмовляти в допомозі;
лаятися з ким-небудь, бажати зла;
ображати тварин.

За народними прикметами в цей день у жодному разі не можна “чортихатися” і взагалі згадувати нечистого – вірять, що під кінець святок нечисть намагається особливо нашкодити людям, тому їй краще не давати приводу.

Що можна робити 4 січня

Цього дня можна піти до храму або ж помолитися вдома. У молитвах просять зміцнити віру і дух, захистити від зла, позбавити від відчаю, підказати рішення і допомогти в складній ситуації. До заступництва святого Ахіли вдаються, якщо хочуть позбутися “поневолення черевних пристрастей” – обжерливості, і також просять його навчитися утримання. Бджолярі цього дня моляться за гарний урожай меду.

У народі для захисту від зла і недобрих цього дня обходять будинок зі свічкою, читаючи молитви. Є й інший незвичайний обряд: щоб відлякати нечисть, намагаються влаштувати в домі великий галас, наприклад, стукати ополоником по великій каструлі.

Цього дня слід подбати про тварин – як домашніх, так і бездомних, наприклад, погодувати тих, хто голодує. Вважається, що подібний вчинок обов’язково повернеться благом протягом року.

4 січня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Архип, Афанасій, Лука, Марк, Микола, Павло, Прохор, Родіон, Степан, Тимофій, Пилип.

peredplata