Поради та рекомендації буковинцям з підвищеним тиском

Поради та рекомендації буковинцям з підвищеним тискомЧисленними дослідженнями доведено, що артеріальна гіпертензія – одне з найбільш поширених захворювань серцево-судинної системи. За статистичними даними, 2012 року в Україні зареєстровано близько 12 млн. осіб зі стабільно підвищеним артеріальним тиском. А це збільшує вірогідність розвитку інсульту в 3,7 рази, серцевої недостатності — в 4 рази, інфаркту міокарда — удвічі.

Захворювання може не супроводжуватися жодними симптомами і виявлятися випадково при вимірюванні артеріального тиску.
Перші серйозні ознаки, які свідчать про наявність гіпертензії, з’являються вже після ураження органів, чутливих до підвищення артеріального тиску. Пацієнти починають відчувати головні болі, шум і відчуття пульсації у скронях, миготіння мушок перед очима, прискорене серцебиття, відчуття нестачі повітря, зниження працездатності та погіршення пам’яті.
Часто прояви артеріальної гіпертензії уже є її ускладненнями, бо ми не завжди відчуваємо підвищений тиск і не лікуємо його, а дізнаємося про це тільки тоді, коли трапляється катастрофа. Інфаркт та інсульт — ускладнення на тлі підвищеного тиску, що трапляються, як правило, за відсутності лікування гіпертонії.

У кого та за яких умов частіше виникає гіпертензія?
У 90% випадків причини артеріальної гіпертензії залишаються невідомими. Проте є певні чинники, що збільшують ризик розвитку цієї недуги. Ось основні з них:

1. Спадковість. Особливо ризикують ті, у кого гіпертонією страждають близькі родичі.
2. Вік. З віком стінки великих артерій стають більш ригідними, внаслідок цього підвищується опір судин, а отже, підвищується тиск.
2. Стать. Частіше артеріальною гіпертензією страждають чоловіки. Жіночі статеві гормони оберігають їх від гіпертонії і атеросклерозу, але після настання клімаксу цей захист значно послаблюється.
3. Стрес. При стресі зростає рівень адреналіну, який звужує судини, прискорює серцеві скорочення і змушує серце працювати в посиленому режимі, що і призводить до підвищення тиску.
4. Алкоголь. Часте і надмірне вживання спиртних напоїв збільшує артеріальний тиск.
5. Паління. Складові тютюнового диму руйнують стінки судин і викликають їх спазм. У курців судини постійно перебувають у звуженому стані, що є сприятливим підґрунтям для розвитку гіпертонії.
6. Надмірне споживання солі тягне за собою затримку рідини в організмі, внаслідок чого створюється подвійне навантаження на серце і судини, що спричиняє підвищення артеріального тиску, посилюється навантаження на нирки.
7. Цукровий діабет. При цьому захворюванні вражаються дрібні та великі артерії, що, в свою чергу, призводить до порушення кровообігу і підвищення артеріального тиску.
8. Ожиріння і порушення жирового обміну. При збільшенні маси тіла серцю важче справлятися з навантаженнями, в результаті чого відбувається підвищення тиску в судинах.
9. Порушення обміну холестерину та ліпідів. Слід зазначити, що значна частина населення України поняття не має про свій рівень холестерину в крові. А в розвинутих країнах Європи та в Америці за цим стежать дуже ретельно.

Слід зазначити, що нормальним артеріальним тиском вважається тиск менше 140/90 мм. рт. ст. У деяких людей, частіше молодого віку, він може бути 90/60 мм. рт. ст. Це не є патологією. Варто пам’ятати, що на рівень артеріального тиску впливають фактори навколишнього середовища, умови праці та інші чинники. При важких фізичних навантаженнях артеріальний тиск підвищується, що пов’язано з почастішанням серцебиття і збільшенням навантаження на серце. Якщо тиск перевищує 140/90 мм. рт. ст., то слід переглянути спосіб життя та обов’язково прислухатися до порад лікаря. Якщо ви хворієте на цукровий діабет, оптимальний рівень артеріального тиску — 130/80 мм. рт. ст. та нижче, а рівень загального холестерину — менше 4,5 ммоль/л.

Основним методом діагностики артеріальної гіпертензії є його вимірювання. Якщо у вас одного разу було зафіксоване підвищення артеріального тиску, це ще не означає, що у вас гіпертонія. Саме тому артеріальний тиск потрібно вимірювати неодноразово і в різний час. Для цього обов’язково слід придбати тонометр (прилад для вимірювання артеріального тиску).

Якщо вам встановили діагноз артеріальної гіпертензії, то необхідно:
1. Обов\’язково приймати усі препарати, які призначив лікар.
2. Приймати ліки в один і той же час.
3. Ніколи не пропускати і не припиняти прийому ліків, навіть коли тиск перебуває в нормі. Показники стають нормальними саме завдяки прийому медикаментів.
4. Обов’язково поповнювати запас ліків заздалегідь, до того, як вони закінчуються.
5. На початку лікування не варто поспішати стверджувати, що воно неефективне, якщо не бачите швидкого результату. Зверніть увагу: лікування завжди починається з мінімальної дози одного препарату, а багато ліків починають діяти тільки через день-два, а то й тиждень постійного застосування.
6. Потрібно тримати лікаря в курсі всіх змін, що відбуваються у вашому здоров’ї. Це допоможе йому своєчасно скорегувати лікування і запобігти ускладненням. В кожному окремому випадку лікування призначається тільки лікарем, в індивідуально підібраній дозі і у відповідній комбінації лікарських препаратів.
7. У жодному разі не можна займатись самолікуванням, слідуючи порадам друзів або почувши телевізійну рекламу.

Як можна впливати на стабілізацію свого артеріального тиску?
1. Якщо ви страждаєте від надмірної ваги, слід подбати про хоча б часткове її зменшення. Зверніть увагу на обсяг своєї талії. Якщо він перевищує 88 см у жінок і 102 см у чоловіків, це вказує на абдомінальний тип ожиріння, що супроводжує прогресування гіпертонічної хвороби.
2. Слід регулярно займатись вправами на свіжому повітрі, такими як ходьба, біг, їзда на велосипеді, плавання. Кожного дня потрібно пройтись пішки упродовж щонайменше 45 хвилин.
3. Треба слідкувати за тим, щоб їжа була не дуже солоною. Відмовитися від вживання консервів, напівфабрикатів, продуктів швидкого харчування. Сприятливою для гіпертоніків є так звана середземноморська дієта. До речі, оливкову олію можна замінювати соняшниковою або кукурудзяною. Необхідно зменшити в раціоні кількість жирів тваринного походження, цукру, солодощів та продуктів, що містять багато холестерину.
4. Потрібно стежити за рівнем холестерину в крові. Загальний холестерин не має перевищувати 5,0 ммоль/л. Якщо лікар призначив препарат, що знижує рівень холестерину, необхідно виконувати його рекомендації.
5. Необхідно обмежити вживання алкоголю. Помічено, що у людей, які надмірно вживають спиртне, частіше спостерігається гіпертонія та збільшення маси тіла.
6. Украй важливо кинути палити. Думка про те, що позбавлення від цієї шкідливої звички після 30 років паління завдасть шкоди здоров’ю, є помилковою. Насправді у людини, яка кинула палити, через п’ять років ризик інфаркту такий же, як у того, хто ніколи не палив.
7. Після досягнення бажаного результату, зокрема, зниження тиску, необхідно постійно його контролювати.

Слід пам’ятати, що повністю вилікувати артеріальну гіпертензію неможливо, проте артеріальний тиск можна тримати під контролем. Чим раніше ви виявили артеріальну гіпертензію і розпочали лікування, тим меншим є ризик розвитку ускладнень в майбутньому.
Будьте здорові і бережіть своїх близьких!
Підготувала Н.ТУРУБАРОВА-ЛЕУНОВА, доцент кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та СМ Буковинського державного медичного університету

peredplata