Мати віддала нирку синові: у Чернівцях провели трансплантацію

Успішну трансплантацію нирки провели у Чернівецькій обласній клінічній лікарні. Новий орган отримав 36-річний буковинець, донором стала його матір. Операцію робили спільно лікарі Першого територіального медичного об’єднання міста Львів та буковинські фахівці, в тім числі і генеральний директор закладу, депутат обласної ради, ангіохірург Дмитро Домбровський.
💬 «Cьогодні Всесвітній день трансплантації. Тому дуже символічно, що саме в цей день ми вдруге пересадили нирку в нашій лікарні. Хочу подякувати колегам з Першого територіального медичного об’єднання Львова, особисто генеральному директору Олегу Самчуку», – сказав Дмитро Домбровський.
🔗 Він також подякував Чернівецькій обласній раді та її голові Олексію Бойку, адже саме за їх підтримки вдається розвивати трансплантологію на Буковині.
📍Для пацієнта процедура є безкоштовною, всі витрати бере на себе держава
💬 «Пацієнт уперше звернувся до нас чотири роки тому. Вже тоді у нього діагностували ниркову недостатність. Захворювання, на жаль, досить швидко прогресувало і ми підійшли до моменту необхідності замісної терапії, тобто гемодіалізу або трансплантації», – розповіла лікар-нефролог, трансплант-координатор Галина Шкіопу.
💊 Нирку недужому погодилася віддати його матір. На щастя, виявилося що як донор вона підходить. Відтак, почалася тривала підготовка до пересадки. Жінку ретельно обстежили, і, лише упевнившись, що операція не завдасть шкоди її здоров’ю, призначили процедуру.
🩺 Тривала операція понад п’ять годин, працювали дві операційні бригади. Зараз і пацієнт, і його матір почуваються добре.
💉 Попереду у них наступний важливий і відповідальний етап – реабілітація.
🩸Це вже друга пересадка нирки, яку провели у Чернівецькій обласній лікарні. У листі очікування на процедуру перебувають близько двох десятків буковинців.

peredplata