На Буковині розпочався грибний сезон

Завдяки сприятливій погоді на Буковині уже розпочався сезон так званого «тихого полювання». Збирання грибів – це не тільки спосіб урізноманітнити меню своєї родини, а й своєрідний спорт та азарт. І щоб цей азарт не завдав шкоди природі, буковинські лісівники радять дотримуватися кількох простих, проте дієвих правил поведінки у лісі.

Під час збирання грибів найбільше страждає їх підземна частина – грибниця, або міцелій. Щоб не пошкоджувати її, гриб необхідно обережно викручувати із землі, не виривати з усією силою і у жодному разі не зрізати ножем. Чимало бувалих грибників упевнені, що збережуть грибницю, відділивши ніжку гриба лезом, проте часто таким чином завдають непоправної шкоди. Адже частинка гриба, яка залишилася у землі, починає гнити і може спричинити повне руйнування міцелію. До такого ж результату може призвести пошкодження лісової підстилки поруч із грибом.

Лісівники рекомендують даремно не знищувати неїстівні для людини гриби, адже вони є їжею для багатьох лісових тварин і підтримують тонкий баланс у природі. Якщо ви все-таки обізналися і тримаєте у руках гриб сумнівного походження, не поспішайте викинути його якнайдалі. Краще настроміть на суху гілочку, на якій він засохне і, можливо, стане обідом для білки.

Однією з найбільших проблем під час грибного сезону залишається забезпечення чистоти лісових масивів. Грибники бувають різні: одні не кинуть навіть папірця у лісі, інші ж по собі «на згадку» залишать купу сміття. Буковинські лісівники просять усіх краян та гостей Чернівеччини не смітити у лісі, забирати із собою або викидати до сміттєзбірників усі відходи, особливо неорганічного походження. Так склалося, що «тихе полювання» зазвичай співпадає із пожежонебезпечним періодом, тому вкотре лісівники наголошують на необхідності неухильного дотримання Правил пожежної безпеки у лісі.

peredplata