Не ковідом єдиним: на Буковині перевищений епідпоріг захворювань на грип типу А та В

У Чернівецькій області в цьому епідемічному сезоні, окрім COVID-19, циркулює грип типу А та типу В, а також інші віруси респіраторної групи. Наразі епідемічний поріг перевищений на понад третину.

Про це у коментарі Суспільному сказала санітарна лікарка області Наталія Гопко.

За її словами, два попередні сезони в області не фіксували ні грипу, ні більшості вірусів респіраторної групи.

“Самостійно людина не визначить, яка у неї хвороба, а коронавірус не зник. Аби дізнатись, чи це не COVID-19, який може закінчитись важкими ускладненнями або смертю, треба обов’язково обстежитись лабораторно. Діагноз грип дозволяється встановлювати й клінічно”, — каже Гопко.

Наразі проводять більше досліджень на грип, оскільки область включена перелік дозорних регіонів. Також раз або двічі на місяць до Києва у Центр громадського здоров’я відправляють зразки від хворих на COVID-19 на дослідження, аби знати, який штам домінує в області. Наразі продовжує домінувати Омікрон, це обумовлює легкість перебігу та те, що кількість госпіталізованих невисока.

Яких рекомендацій дотримуватись

Людям при перших проявах респіраторних хвороб потрібно обмежити спілкування та звернутись за медичною допомогою. Одягатись по погоді — уникати переохолоджень та перегрівання, бо це також може вплинути на стан імунітету та підвищити сприятливість до інфекційних хвороб, каже Гопко. Також потрібно дотримуватись гігієни, дистанції й носити маски у громадському транспорті та інших людних місцях.

“Обов’язково потрібно зробити щеплення, зокрема, наступну бустерну дозу від коронавірусної хвороби, а також від грипу. Особливо людям, які мають високі ризики ускладнення. Вакцини доступні, днями область отримала ще 1000 безкоштовних доз для профілактики грипу, передусім ці дози були направлені для медичних працівників, освітян, тобто людям з груп високого ризику інфікування”, — каже Гопко.

Вакцину від грипу можна купити в аптеках за попереднім записом. Там доступні вакцини корейського та французького виробників.

Джерело: Суспільне Буковина

peredplata