“Відмазати від армії”: у Чернівцях комісія МСЕК відмовила онкохворій жінці-інваліду у підвищенні групи

Буковинка Галина Борисюк хворіє на онкологічне захворювання з 2014, і є інвалідом 3-ї групи, вже у 2022 році стан жінки погіршився, тому лікар, у якого пацієнтка лікувалася, сформовав справу до МСЕК, вбачаючи чіткі підстави для підвищення групи інвалідності з 3-ї на 2-у.
 
Проте МСЕК №2, що на вулиці Фастівській відмовили у підвищенні групи. Чоловік Галини Борисюк вважає рішення МСЕК не об’єктивним, упередженим та незаконним.
 
Історію проходження жінкою медкомісії опублікував чоловік Андрій Борисюк у фейсбук-спільноті СтопХам Буковина.
 
“Сьогодні моя дружина мала можливість “познайомитися” з МСЕК №2, що на вулиці Фастівській. Приводом звернення було встановлення факту підвищення групи інвалідності через суттєве погіршення стану здоров’я. Повідомляю, що моя дружина – Борисюк Галина, має статус інвалід 3 групи з 2014р. за онкологічним профілем. З того часу відбулися множинні незворотні зміни та процеси в організмі: неврологічні, кардіологічні, імунні, психологічні і т.д. Районною лікарнею сформовано справу до МСЕК, вбачаючи чіткі підстави та об’єктивність діагнозів на протязі 2014-2022р.р.”, – розповідає чоловік.
 
Андрій Борисюк розповідає, що довго очікували на виклик на проходження експертизи.
 
“Сьогодні ми з дружиною завітали за місцезнаходженням МСЕК щоб довідатися про дату призначення нам експертизи, бо чомусь довго нас не викликають. Тут почалися дива.
 
На фото зображено записи журналу реєстрації справ для МСЕК №2. Виявляється, що від 28 жовтня 2022р. по 22 лютого 2023р. до нас неможливо дотелефонуватися! Так заявили в канцелярії”, – зазначає чоловік.
 

"Відмазати від армії": у Чернівцях комісія МСЕК відмовила онкохворій жінці-інваліду у підвищені групи

 

"Відмазати від армії": у Чернівцях комісія МСЕК відмовила онкохворій жінці-інваліду у підвищені групи

 

За словами чоловіка, подружня пара очікувала дзвінка і зазначений номер телефону був актуальним.
 
“Коли я спитав з якого номера вони телефонували і що можна взяти роздруківку реєстру в мобільного оператора, то нам пішли на зустріч – запропонували пройти МСЕК вже і негайно. Далі цікавіше. Зневажливий тон представників комісії, образливий монолог, зверхнє перелистування аркушів справи і еспертиза проведена. Розпач, сльози відчаю, шоковий стан дружини – це легко сказано…”, – зазначає Андрій Борисюк.
 
За словами автора допису, лікарі ставили жінці недоречні питання.
 
 
“Ось основні тези комісії:
 
Ви працюєте, чи працює чоловік, які діти, скільки заробляєте, хочете когось відмазати від армії, Ви соціально адаптована, чому саме зараз звернулися, шукаєте якісь привілеї, чого хочете від МСЕК, мало зверталися в лікувальні установи, не серйозні діагнози, потрібно було в іншу МСЕК звертатися, ці діагнози не сумуються, хто Вам сказав про можливість підвищення групи?????????? Подібних запитань не по суті справи було безліч. Щодо вивчення документів з анамнезами і діагнозами, детального огляду пацієнтки – про це була лише поверхнева бесіда. Ми намагалися триматися стійко, даючи вичерпні відповіді експертам, але наш морально-психологічний стан був пригнічений”, – перелічує питання Андрій Борисюк.
 
Борисюк Андрій зазначає, що лікарі довго радилися і у висновку відмовили Галині Борисюк у підвищенні групи.
 
“Тричі експерти веліли моїй дружині покинути кабінет і зайти знову. Про щось вони там радилися, телефонували, перешіптувалися і нічого конкретного не сказали. Внесли якісь зміни в документі “Індивідуальна програма реабілітації інваліда” (в народі ІПР) і сказали йти додому. На наше запитання – “Чи даєте нам якісь документи?”, відповіли – “Вам відмовлено в підвищенні групи інвалідності. Документів не даємо.” Тобто, висновок МСЕК, протокольне рішення, довідка МСЕК – цього нічого нам не надали. Виходить, що людині тут знімаються всі болячки та діагнози…”, – стверджує Борисюк.
 
Чоловік переконаний, лікарі очікували на хабар.
 
“Звичайно, що рішення МСЕК не об’єктивне, упереджене, не законне. Ми розуміємо, що тут присутня корупційна складова, притаманні всі елементи прихованої корупції. Варіант про хабар – для нас не варіант! Тому нами прийнято рішення не залишати справу, ми будемо звертатися у всі можливі інстанції та установи. Подібному свавіллю має бути покладено край!”, – додає Андрій Борисюк.
Джерело: Чернівецький промінь

peredplata