Церковне свято 3 серпня: не порушуйте цього дня одну сувору заборону

 
3 серпня в церкві згадують преподобних Онуфрія та Онисима Печерських. У народі день отримав назву Онуфрій Мовчазний.

Преподобний Онуфрій Печерський жив у XII столітті, а Онисим Печерський – на рубежі XII-XIII століть. Вони були ченцями Києво-Печерської лаври в Ближніх печерах.

Про їхнє скромне життя відомо небагато. Онуфрій, як і інші ченці, вирізнявся благочестям і вірою в Христа і прийняв обітницю мовчання – тобто, з моменту її прийняття святий за все життя не зронив жодного слова (у таких випадках виняток становить тільки сповідь). Онуфрія так і прозвали – Мовчазний.

Онисим вів самітницьке життя в печері – у постійних молитвах і пості, за що його прозвали Затворником. Нетлінні мощі святих Онуфрія та Онисима перебувають у Ближніх печерах Лаври.

Святих згадують 3 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати їх будуть 21 липня.

Народні прикмети на 3 серпня

За прикметами цього дня судили, якими будуть осінь і зима:

ніч холодна – зима буде ранньою;
туман випав – встановиться тепла погода;
злива цього дня – осінь буде затяжна;
іде рівний дощ – буде гарний урожай грибів.
У народному календарі 3 серпня – свято Онуфрія Мовчазного або Мовчальника. Судячи з назви, можна зрозуміти, що цього дня належало більше мовчати, ніж говорити.

3 серпня – що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька суворих заборон:

категорично заборонено сваритися – сварка стане причиною дуже довгої незлагоди, а якщо посвариться подружжя, то може навіть розійтися;
не слід користуватися гострими предметами – брати в руки сокиру, пилу, косу, бо є ризик поранитися, а рани будуть довго гоїтися;

забороняється в це свято базікати даремно – можна говорити тільки у справі; зайва балакучість, порожні розмови, а тим паче плітки і наклеп стануть причиною невдач і призведуть до втрати фінансового благополуччя.
Також не можна брехати, лінуватися і не можна відмовляти в допомозі – ні людині, ні тварині.

Що можна робити 3 серпня

У святих цього дня просять сили духу – щоб вистояти в будь-яких життєвих ситуаціях. Онуфрію Мовчазному також моляться про те, щоб не говорити зайвого.

peredplata