Що таке NaCl? Норми вживання солі

Сіль – прозорий або напівпрозорий мінерал білого відтінку без запаху, що використовується в харчовій промисловості. У складі шару міститься 60% Хлору і 40% Натрію (NaCl). Натрій – компонент, необхідний для нормальної життєдіяльності організму. Тому сіль має сильний вплив на організм, беручи участь у підтримці водного-сольового балансу і регуляції передачі нервових імпульсів. Має антисептичні властивості, заважаючи розвитку гнильних бактерій (використовується для консервації продуктів).

Чому людині подобається солона їжа

Сіль цінується за її здатність посилювати смак страви. Вона сприяє виробленню шлункового соку, посилюючи апетит. Солоний присмак продуктів добре розпізнається смаковими рецепторами на язиці, навіть якщо людина захоплена іншим заняттям, наприклад Ельслотс вхід в особистий кабінет, у неї виникає бажання вживати більше їжі. 

Натрій – важливий елемент, що підтримує здоров’я. Корисні властивості:

  • Підтримка електролітного і водного балансу;
  • нормалізація кровообігу і роботи серця;
  • забезпечення нормальної роботи м’язів і нервової системи;
  • стимуляція і прискорення травлення.

Нестача Натрію в організмі призводить до зниження артеріального тиску і слабкості м’язових тканин. Загальна слабкість, нудота і запаморочення також свідчать про дефіцит Натрію. Зайва кількість солі в організмі, навпаки, підвищує артеріальний тиск. Тому дуже важливо контролювати кількість солі, що поглинається разом з їжею.

Чи корисніша морська сіль 

Морська сіль не краща за звичайну кухонну сіль, адже містить ідентичну кількість Натрію і Хлору. Вона лише сіль відрізняється способом видобутку. Містить домішки:

  • Кальцію; 
  • Магнію; 
  • Калію.

Але кількість елементів незначна і не чинить сильного впливу на організм. Морська сіль не містить більше йоду (він випаровується разом із водою). Вибір між морською сіллю і кухонною залежить від індивідуальних переваг. 

Користь йодованої солі

Йодована сіль містить збільшену кількість Йоду, який сприяє нормалізації синтезу гормонів щитоподібної залози:

  1. Тироксину.
  2. ТТГ. 

Вживання йодованої солі є ефективною профілактикою захворювань щитоподібної залози: 

  1. Зоб.
  2. Тиреоїдит.

При споживанні 5 г йодованої солі на день людина отримує 100-200 мкг йоду, який сприяє профілактиці йододефіцитних станів. Важливо розуміти, що кількість Йоду в солі зменшуватися під час термічної обробки. Тому, краще додавати її в готові страви, наприклад, салати.

Добова норма харчової солі

ВООЗ рекомендує дорослим обмежувати споживання Натрію до 2000 мг на день (5 г солі або 1 чайна ложка без гірки). Денна норма солі залежить від віку:

  • Діти до 1 року: менш як 1 г;
  • 1-3 роки: не більше 2 г;
  • 4-6 років: не більше 3 г;
  • від 7 років: не більше 5 г.

Сіль міститься в більшості готових продуктів (хліб, м’ясо, ковбаса тощо). Важливо уважно читати склад продуктів на етикетках, зважаючи на кількість солі в складі. Ознаки надмірного споживання солі:

  • Набряклість обличчя та кінцівок;
  • постійне відчуття спраги;
  • здуття живота;
  • часті позиви до сечовипускання;
  • порушення сну (безсоння, часті пробудження);
  • сильна стомлюваність.

Надмірна кількість солі призводить до порушення функцій нирок, утворення каменів. Відбивається на стані шкіри: стає сухою та починає лущитися. У разі виявлення симптомів важливо скоригувати раціон і зменшити споживання солі.

peredplata