Поради буковинцям. Як уникнути обмороження

Поради буковинцям. Як уникнути обмороженняІз настанням зимової пори виникає чимало ризиків для здоров’я. Причому небезпека занедужати зростає не стільки за сильних морозів, як за підвищеної вологості повітря — саме такі умови є найбільш сприятливими для поширення вірусних інфекцій. За необережного поводження холод може спровокувати не тільки застуду, а й спричинити значно серйозніші наслідки, такі як, до прикладу, обмороження.
ЩО І ЯК КРАЩЕ ОДЯГАТИ
Найбільш уразливими до дії холодних температур є такі частини тіла, як руки, ноги, ніс, щоки та вуха. Коли людина змерзає, активізуються захисні сили організму і кров потрапляє передусім до життєво важливих органів — серця та головного мозку. Натомість у кінцівках кровообіг сповільнюється, судини звужуються і цим органам загрожує обмороження. Тому насамперед треба подбати про теплий та зручний одяг і взуття.
Отож у холону погоду слід одягатися якомога тепліше: що більше светрів і штанів, то краще. Не можна забувати про шапки, шарфи і рукавички. Не зайве взути теплі шкарпетки — якщо змерзнуть ноги, переохолодження не уникнути. За необхідності тривалий час перебувати на вулиці бажано спочатку вдягнути вовняні шкарпетки, а на них — бавовняні. Вовна, подразнюючи рецептори ступні, посилює у них кровообіг, що сприяє зігріванню. А бавовна володіє здатністю тривалий час це тепло зберігати. Взуття має бути утепленим, відповідного розміру. Пам’ятайте, що тісне або надто велике взуття спричиняє швидке змерзання ніг.
Якщо все-таки ноги змерзли, а у вас немає змоги зайти у приміщення, треба інтенсивно рухатися, підстрибуючи та пританцьовуючи. Необхідно пильнувати, щоб взуття не промокло, бо це може призвести до занедужання.
ЧИМ ЗАХИСТИТИ ШКІРУ
Щоб захистити шкіру відкритих ділянок тіла від морозу, перед виходом на вулицю бажано змастити її жиром (гусячим чи качачим) або жирним кремом.
Губи слід змастити гігієнічною помадою або хоча б соняшниковою олією. Добре зігрівають гарячі напої — чай з лимоном, молоко, але не кава.
Слід зауважити, що вживати їх перед виходом на вулицю не варто, особливо трав\’яні настої. Деякі трави справляють потогінну дію, тому на холоді можна швидко спітніти і змерзнути.
АЛКОГОЛЬ НЕ ЗІГРІВАЄ, А ОХОЛОДЖУЄ
Особливо не рекомендується на морозі вживати спиртне. Від цього судини спочатку розширюються, а потім різко звужуються, уповільнюючи потрапляння крові до тих ділянок, які цього найбільше потребують — до ніг, рук, обличчя. Під дією алкоголю чутливість шкіри знижується, людина ніби не відчуває холоду, але це і є найнебезпечнішим, бо, не вживаючи жодних заходів, вона ще більше ускладнює ситуацію.
Недобре також на морозі палити цигарки. Нікотин звужує судини, отож організм змерзає ще швидше.
ХТО НАЙБІЛЬШ УРАЗЛИВИЙ ДО ХОЛОДУ
У гіпертоніків та астматиків судини надто чутливі до холоду, а у тих, хто вживає барбітурати чи транквілізатори, така чутливість взагалі притуплена. Дітей до 1 року не можна виносити на вулицю за температури повітря нижче -15°С або за високої вологості. Шкіра малюка значно чутливіша до холоду, ніж у дорослих.
ЯК ХАРЧУВАТИСЯ, ЩОБ НЕ ЗМЕРЗАТИ
На морозі енергетичні затрати організму дуже великі, тому їжа має бути відповідною — калорійною і гарячою.
Бажано вживати більше м’ясних та рибних продуктів. М\’язам для активного руху необхідні вуглеводи, а печінці — білки. Білки розщеплюються в кілька разів довше, ніж вуглеводи і жири. Ось чому кращий спосіб зігрітися взимку — з\’їсти м’ясну відбивну або шматок жирної риби, приправлені спеціями: імбиром та перцем, корицею і гвоздикою. Білки дають організму бажане тепло, а прянощі, посилюючи обмінні й травні процеси, активізують кровообіг.
ПЕРША НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА
Якщо замерзла частина тіла припухла, сильно почервоніла, пече і німіє — це перша стадія обмороження. Друга стадія характеризується посинінням, великим набряком і виникненням міхурів. При третій стадії проявляються серйозні зміни шкіри і сильний біль. У таких випадках треба діяти негайно. У жодному разі не можна розтирати шкіру снігом — його кристали травмують шкіру. До того ж, сніг брудний і в мікротріщинки може потрапити інфекція. Необхідно зайти до теплого приміщення і обережно розтерти руки вовняним шаликом чи шапкою. Руки треба розтирати від кінчиків пальців, поступово рухаючись вгору, а обличчя — м\’якими коловими рухами. Якщо є можливість, після розтирання руку добре опустити у теплу воду (15-17°С), до якої потроху підливати гарячу, доводячи температуру до 38-40°С. Якщо обморожені частини тіла одразу опустити в гарячу воду, змертвіння тканин неминуче. Після такої ванни обморожене місце треба обгорнути теплим шаликом.
На обморожену ділянку можна покласти також теплу грілку, потім протерти шкіру 70-відсотковим спиртом, після чого зробити стерильну пов\’язку і випити гарячого чаю.
Ніс, щоки і вуха добре рясно змасти вазеліном і наклади суху зігріваючу пов\’язку з ватою. Можна випити заспокійливе – 5-10 крапель валер\’янки.
Якщо шкіра залишається блідою та не реагує на механічні подразнення, необхідно звернутися до лікаря.
Бережіть себе і нехай Бог вас береже!
Чернівецький міський відділ Управління ДСНС України у Чернівецькій області

peredplata