Отруєння у чернівецькій школі

Повідомлення про харчове отруєння дітей у навчально-виховному комплексі «Любисток», що по вул. Руській обласного центру, змусило неабияк хвилюватися не лише родини вихованців цього закладу, але й всю батьківську громадськість міста.

За словами начальника Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області, Головного державного санітарного лікаря області Наталії Гопко, перший випадок екстреного повідомлення про отруєння (йшлося про дитину шкільного віку) до управління Держсанепідслужби надійшов о 20-й годині 22 травня, до 23-ї години фахівці отримали ще два таких повідомлення. Одразу ж уранці наступного дня розпочалася перевірка та розслідування за спеціально відпрацьованою схемою, паралельно надходили повідомлення про інші випадки захворювань. Оскільки діти харчуються не лише в закладі, а також і вдома, на початковому етапі працівники санепідслужби не могли відстежити, чи пов’язане якось отруєння з навчальним закладом. Тому паралельно з лабораторними дослідженнями перевіряли й навчально-виховний комплекс, найперше – харчоблок. Свої дії фахівці санітарно-епідеміологічної служби одразу скоординували з департаментами охорони здоров’я та освіти ОДА і з управлінням освіти Чернівецької міської ради. Комісія звернула увагу, що харчуються у закладі не лише школярики, а й діти дошкільного віку. До того ж, продукти для харчування вихованців ідентичні, єдиний і їх постачальник.

Отож уранці 23 травня, одразу після початку роботи комплексу, аби не втратити час для здійснення вірусологічних, бактеріологічних і фізико-хімічних досліджень, було негайно відібрано зразки продуктів харчування, готових страв та води, взято змиви з об’єктів довкілля та здійснено обов’язкову в таких випадках процедуру обстеження працівників харчоблоку на ймовірне носійство збудника інфекції, яка може передаватися від людини до людини.

Оскільки захворіли діти шкільного віку, розпочалися пошуки відмінності меню для дошкільнят та школяриків, найперше фахівці перевірили страви, що не пройшли термічної обробки. Увагу комісії привернув салат зі свіжої капусти, якого в меню для дошкільнят не було. Саме в цьому салаті та капусті, попри наявність всіх необхідних супровідних документів та відсутність, як пізніше з’ясувалося, надмірної кількості в ній нітратів, і було лабораторно підтверджено наявність ротовірусу, який, за дослідженнями, й призвів до захворювання.

Аби виключити інші небезпечні моменти, було здійснено перевірку всіх учнів комплексу. За результатами бактеріологічних досліджень, жодного з інших мікроорганізмів виявлено не було.

Задля якісного проведення дезінфекції харчоблоку комісія вирішила тимчасово (на 26-27 травня) призупинити його роботу. Лише після отримання результатів, котрі вказували на ефективність проведених заходів, учора харчоблок комплексу запрацював у звичному режимі. Спостереження за дітьми та персоналом НВК, з метою недопущення повторного спалаху цієї інфекції, триває, адже інкубаційний період зараження ротовірусом становить від кількох годин до 7 днів.

Головний державний санітарний лікар області задоволена роботою служби та своїх колег: на фоні вдало підібраного лікування та здійснених заходів стан дітей покращився, їх готують до виписки. На щастя, ця історія з харчовим отруєнням не мала важких випадків. На стаціонарне лікування до інфекційного відділення обласної клінічної дитячої лікарні потрапило 7 дітей, ще майже тридцять батьки лікують амбулаторно.

Що ж, хочеться сподіватися, що подібні випадки, ціна яких – здоров’я дітей, більше не повторяться.
Перевірку за фактом отруєння чернівецьких дітей також проводить прокуратура Першотравневого району Чернівців. По її завершенні буде прийняте рішення відповідно до чинного законодавства.

Однак, як стверджують працівники санепідслужби, при подальшому використанні в їжу сирих овочів ризики інфікування все ж не виключаються. Тому слід ретельно їх очищати, мити та ошпарювати окропом. Для дітей найкраще готувати страви, здійснюючи термічну обробку «дарів городів», особливо ранніх.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata