Невизнана епідемія. Час діяти разом заради життя

Невизнана епідемія. Час діяти разом заради життяПід такою назвою Чернівецьким фондом «Життя заради життя» реалізується проект щодо проблеми вірусних гепатитів В і С на Буковині. Одним із заходів проекту було проведення круглого столу щодо цієї проблематики із залученням представників головного управління охорони здоров’я ОДА, міської ради, медиків, науковців, представників соцслужб, громадських організацій у сфері громадського здоров’я та журналістів. Чиновники, на жаль, не прийшли.

Кажуть, в ОДА тоді якраз проводилась колегія. Однак засідання все ж відбулось.
Газета «Час» вже неодноразово піднімала питання вірусних гепатитів В і С. Адже, за неофі-ційними даними, кожен 33-й українець може бути носієм котроїсь з цих недуг. Ці хвороби називають новим викликом світовій системі охорони здоров’я в ХХІ столітті. І те, що їх поширення вже в 15 разів перевищує показники поширення ВІЛ-інфекції, вимагає нагальних дій з боку громадськості і, найголовніше, влади.

Лікування та діагностування хронічних вірусних гепатитів, особливо гепатиту С, надзвичайно дороге. Тому в багатьох країнах діють загальнонаціональні програми, які забезпечують хворих безкоштовним діагностуванням та річним курсом лікування недуги (а це може сягати 10-30 тисяч доларів на рік).

Також в Україні в березні 2011 року уряд ухвалив «Проект Концепції Державної Програми з боротьби з вірусними гепатитами». Але по сьогоднішній день далі проекту справа не зрушилась. І, зважаючи на по-літичні розклади в Україні та її перебування у стані «постійних виборів», парламентарям немає діла до гепатитів та життів більше мільйона українців, які є їх носіями. А в регіональних управліннях охорони здоров’я, зокрема в Чернівецькій області, очікують якраз державної програми. Правда, в деяких областях, розуміючи всі небезпеки, приймають обласні програми. Зокрема, така програма вже майже десять років діє на Сумщині. А у нас лишень на папері діє Гепатоцентр при Чернівецькій обласній клінічній лікарні, на котрий за всі роки його існування ні коштів не виділялося, ні обладнання не закуповувалось. А щоб Гепатоцентр таки працював, необхідні і увага влади, і відповідне фінансування. Тому й варто було б, аби до компетенції діючої Координаційної ради з питань протидії туберкульозу та СНІДу було включене також і питання вірусних гепатитів В і С. Адже, як з’ясувалось на круглому столі, вже рік, як розроблена обласна програма з профілактики, діагностування та лікування вірусних гепатитів В і С. Але чомусь її досі ніхто не презентував громадськості, а управління не подало на розгляд про-фільної комісії обласної ради, аби та, в свою чергу, подала її на розгляд сесії.

Особливе занепокоєння викликає те, що наразі не ведеться дієвий реєстр хворих на вірусні гепатити В і С. Адже, незважаючи на зобов’язання лікарів терміново повідомляти про випадки виявлення цих недуг санстанцію, є ті, котрі цього не роблять. Тому складається така ситуація, що в одній поліклініці може бути більше діагностованих хворих на гепатити В і С, ніж у загальній статистиці, котру має СЕС. Тому й реальної епідеміологічної картини в нас поки немає. І саме Головне управління охорони здоров’я мало б налагодити це питання, аби опиратися на конкретні цифри.

Звичайно, легше чекати на державну програму і кивати на інші області, які мають свої програми, бо, мовляв, вони не є дотаційними. Але ж можна було б хоч почати щось робити в цьому напрямку. Безперечно, це добре, що створено Гепатоцентр. Його працівники кажуть, що наразі працюють над формуванням реєстру хворих. Однак, аби цей заклад дійсно став Центром, який реально працює, потрібні мільйони. То, мабуть, варто зробити перший крок. Наприклад, прийняти статтею в обласному бюджеті фінансування безкоштовного скринінгового обстеження при Гепатоцентрі (на зразок безкоштовного тесту на ВІЛ у обласному СНІД-центрі).

Учасники круглого столу погодились, що щось робити треба. Та без влади, без бюджетних коштів не обійтись. А у владних кабінетах досить часто задумуються про ті чи інші проблеми лишень тоді, коли вони торкаються їх особисто або їхніх близьких, або коли це стає модно (як, наприклад, наразі з ВІЛ-СНІДом, програми по боротьбі з котрим фінансує олігарх Пінчук, та туберкульозом, що бореться з ним Ахметов).

Сподіваюсь, що програму по боротьбі з вірусними гепатитами таки приймуть (в тому числі завдяки зверненню депутатів Чернівецької обласної ради щодо необхідності цього), що тисячі хворих (а за неофіційними даними, зокрема, на кожну тисячу українців припадає 57 людей, інфікованих гепатитом С) отримають безкоштовне лікування (хоча б піврічний курс), що більше людей буде знати про ці недуги і шляхи їх передачі та матиме змогу безкоштовно зробити діагностику. Бо хвороба не вибирає людей за статусом і може прийти до будь-кого – і селянина, і директора, і депутата, і чиновника.

Отож хочеться вірити, що лозунг «Діяти разом» сповниться змістом. І ми всі гуртом зрушимо вирішення цих наболілих та проігнорованих питань з мертвої точки.

Надія ВІРНА

P.S. Минулими вихідними в Чернівцях був міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко. Журналісти на прес-конференції підняли питання вірусних гепатитів. Так от, очільник міністерства нагородив такого, що аж в голові не вміщається. Він заявив, що гепатит С переважно передається статевим шляхом (що є абсолютною неправдою, бо такий шлях передачі мінімальний, майже всі зараження відбуваються через кров). При цьому зазначив, що люди самі мають задуматися над способом життя, бо гепатит С з’являється від вільних статевих відносин тощо, чим принизив сотні тисяч хворих та інфікованих, в тому числі й медиків, які заразились під час медичних маніпуляцій в лікарнях. Окрім того, міністр зауважив, що наразі діє державна програма з профілактики, діагностики та лікування гепатитів, за якою вже проводяться тендерні процедури із закупівлі ліків для хворих на вірусні гепатити. Але все сказане міністром, м’яко кажучи, неправда. І велика.
Насправді ніякої державної програми поки немає. Згадана вище Концепція в повному обсязі включена до загальнодержавної програми «Здоров’я 2020: український вимір» на 2012-2020 рр., яку ще не прийняли. Але обіцяють прийняти. Однак фінансування в ній скеровується переважно на зарплатні для медиків та утримання медустанов. Тому громадська організація «Зупинимо гепатит» звернулась до комітету ВР України з питань охорони здоров’я щодо підтримки ініціативи виділення у бюджеті на 2012 р. коштів у розмірі 304 млн. грн. для лікування хворих на гепатит. Ті обіцяють посприяти. Ми сподіваємось, що так воно і буде. А міністру радимо краще готуватися до прес-конференцій і не городити нісенітниць, які дискримінують та ображають людей. Бо гірше, ніж коли невіглас при владі, бути не може. За кордоном за такі слова чиновника давно б уже змусили публічно вибачитись та написати заяву на звільнення. А у нас таке невігластво, схоже, є правилом життя.

peredplata