Про порядок перерахунку пенсії

Чи збережене право працюючих пенсіонерів на перерахунок пенсії через кожних два роки?

Починаючи з 1 жовтня 2011 року, перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам здійснюватиметься за наявності у них не менше 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, незалежно від перерв у роботі. У цьому випадку враховуватиметься заро-бітна плата (дохід), з якої обчислена пенсія.
За бажанням пенсіонера при перерахунку пенсії може бути врахована також заробітна плата за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (тобто можна здійснити перерахунок пенсії з урахуванням заробітку, одержаного після призначення (попереднього перерахунку) пенсії). У цьому випадку заробітна плата визначатиметься із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Чи передбачений Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» перерахунок пенсій непрацюючим пенсіонерам?

Відповідно до п.3 ст.42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, відповідно підвищується розмір пенсії.
Прийнятими змінами передбачено, що пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне со-ціальне страхування), такий перерахунок здійснюється після звільнення з роботи або припинення такої діяльності з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, що встановлений на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

Ганна Московчук,
головний спеціаліст управління
пенсійного забезпечення

peredplata