Пільги не для всіх гіпертоніків Чернівецької області

Пільги не для всіх гіпертоніків  Чернівецької областіУ Кіцманському районі не виконуються урядові постанови стосовно здешевлення ліків для гіпертоніків. Особливо це стосується сільського населення – люди, за їхніми словами, не можуть скористатися пільгами на місцях, а поїздки з цього приводу до районних аптек також не завше закінчуються успіхом.

– Уряд стверджує, що ці ліки подешевшали і хворі мають можливість купувати їх за зниженими цінами, – розповідає мешканка с. Брусниці Марта Даниляк, – але це не так. Я – пенсіонерка, дитина війни, ветеран праці. У 1987 році перенесла мікроінсульт та маю інвалідність 3-ї групи по життєво. Хвороби, з огляду на це та на вік почали дошкуляти значно частіше. Тож довелося обстежитися у поліклініці Кіцманської ЦРЛ у кардіолога…

За словами пані Марти, лікар встановив діагноз та призначив їй ліки, при цьому пояснив, що на них потрібно взяти спеціальний рецепт у своїй дільничній лабораторії. Мовляв, на них існують знижки, і жінка зможе придбати необхідні для підтримки здоров’я препарати за зниженими цінами. Та яким же було обурення літньої людини, коли вона отримала пільговий рецепт лишень на один препарат, «бо інші не підлягають відпуску за зниженими цінами». Та ще й була змушена діставатися аптеки в райцентрі, адже сільська аптека пільговиків не обслуговує. В результаті Марта Іванівна, придбавши препарат у районі за 3 гривні, витратила на дорогу в сім разів більше. Зрозуміло, як «дякує» пенсіонерка з Брусниці уряду та місцевій владі за турботу. Вона щиро заздрить міським мешканцям, котрі мають можливість користуватися пільгами у повному обсязі. Та запитує всіх причетних владоможців – як скористатися своїми правами на здешевлення ліків селянам, коли сільські аптеки не обслуговують пільговиків? Тоді навіщо вони у селах?

Як пояснює головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА, обласний позаштатний терапевт Тетяна Цинтар, пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для осіб з гіпертонічною хворобою діє на теренах області з червня 2012 року. Відшкодування коштів аптекам здійснюється з листопада минулого року. Кошти відшкодовуються з держбюджету, розпорядником є Департамент охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА. Відшкодування здійснюється в 30-денний термін від дня подачі реєстру (перелік проданих лікарських засобів, дані про пільговика). Станом на 17 квітня у області 186 аптек уклали відповідні угоди на відшкодування та здійснюють реалізацію лікарських препаратів відповідно до затвердженого переліку для такої категорії населення. Також вже готується розпорядження голови ОДА, котре зобов’яже всі аптечні заклади краю бути залученими до реалізації пілотного проекту, про який йдеться, що унеможливить виникнення незручностей для хворих людей стосовно придбання препаратів за пільговими цінами.
Саме тому радимо Марті Іванівні Даниляк з Брусниці трохи зачекати та не припиняти користуватися своїм законним правом на придбання ліків.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata