«Вбережіть від небезпеки підтоплення!», – благають мешканці Кіцманського району

Народна трибуна

Крик душі

«Вбережіть від небезпеки підтоплення!», - благають мешканці Кіцманського району«Впродовж тривалого часу звертаюся до всіх інстанцій з проханням очистити та поглибити русло річечки, вірніше, гірського потоку під назвою Рівняк, що протікає через село, але отримую лише самі відписки, – крик душі мешканця с. Ревно Кіцманського району Іллі Івановича Скиданюка. — Між тим, досить лише 20-хвилинного рясного дощу, як половина села опиняється у воді – городи, подвір’я, підвали… Я тут живу од народження, і за всі 74 роки русло цього потічка поглиблювали всього лише три рази, та й то один раз за моєї активної участі. Але з плином часу дно знову замулилося, майже зрівнялося з берегами.

Нині я, з огляду на вік та хворобу, не маю вже стільки сил та енергії, аби взяти все на себе. До того ж, потрібне фінансування. У відповіді на моє звернення від 12. 06. 2012 р. з цього приводу зі Стрілецько-Кутської сільради йдеться, що питання поглиблення русла перебуває на контролі у виконкому. Мовляв, всі все знають – поглиблювати треба на відстані 300 м, і виконком планує ці роботи на вересень-жовтень 2012 року. Така ж відповідь надійшла у липні минулого року з Кіцманської РДА, яка посилається «на інформацію» Стрілецько-Кутської сільради про заплановане очищення та поглиблення Рівняка на вересень-жовтень 2012 року. Але досі жодних робіт не виконано! У грудні я знову звернувся до РДА і довідався, що «згідно інформації сільради, проведення руслоочисних робіт гірського потоку планується… вже у 2013 році при настанні сприятливих погодних умов». Навіть, мовляв, визначено підрядну організацію, котра має здійснювати роботи. Правда, що це за організація, ніде не повідомляється. Щодо робіт, які мали бути виконані минулого року, люди в селі подейкують, що кошти на них таки були перераховані на якусь підрядну організацію, але вона й не думала нічого робити. То як це назвати? Коли припиниться суцільна брехня? І хто, врешті, нестиме відповідальність за небезпеку підтоплення сіл?»

Писк влади

Заступник голови РДА Микола Володимирович Бучацький:
— Минулого тижня я особисто виїжджав до Стрілецького Кута разом з працівниками МНС, бо там були проблеми з розливом річки Деренівка, що спричинив затоплення господарств у цьому селі. До сільради справді приходили люди, у чийому господарстві сталося підтоплення, і заявляли про це. Тоді МНС-ники виїжджали до них і відкачували воду. Про Ревне не йшлося… Стосовно відповіді, яку ми надавали на звернення мешканця Ревного Іллі Скиданюка, то вона базувалася на інформації сільського голови Михайла Боднарюка. Якщо він обіцяв виконати руслоочисні та руслопоглиблювальні роботи Рівняка і не виконав, людям варто викликати комісію РДА, порушити це питання на сесії. Думаю, тоді буде результат.

Стрілецько-Кутський сільський голова Михайло Боднарюк:
— Проблему, з якою звертається Ілля Скиданюк, знаю. Минулого року з об’єктивних причин ми просто не встигли виконати роботи, які обіцяли. Зараз здійснюємо першочергові роботи у зв’язку з водопіллям у Стрілецькому Куті, й уже сьогодні до Ревного мають виїхати директор фірми, котра виконуватиме роботи з очищення та поглиблення потоку Рівняк та директор комунального підприємства. Сподіваюся, наступного тижня звітуватимемо про завершення руслоочисних робіт.


Наталія Брянська
Від редакції. Нагадуємо читачам, що відповідно до ЗУ «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру» протипаводкові роботи здійснюють міські, селищні та сільські ради.

peredplata