Наталія Гопко: Купуючи продукти харчування на стихійних ринках, краяни наражають себе на небезпеку захворіти на гострі кишкові інфекції

Наталія Гопко: Купуючи продукти харчування на стихійних ринках, краяни наражають себе на небезпеку захворіти на гострі кишкові інфекції За п’ять місяців цього року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, кількість гострих кишкових інфекцій в області зменшилась на 10%. Однак, у зв’язку з настанням теплої пори року, починаючи з травня, спостерігається тенденція до збільшення інтенсивності епідемічного процесу на гострі кишкові інфекції. Аби убезпечити краян від захворюваності на гострі кишкові інфекції, обласною санітарно-епідеміологічною станцією здійснюється державний санепіднагляд за об’єктами реалізації продуктів харчування. Найбільшу загрозу у літній період року становлять кондитерські вироби.

Адже для зберігання кондитерських виробів потрібні спеціальні умови, а термін їхньої придатності у теплу пору року значно скорочується, констатувала під час нинішньої селекторної прес-конференції, присвяченої питанням здійснення державного санепіднагляду за якістю харчових продуктів, головний лікар Чернівецької обласної санітарно-епідеміологічної станції Наталія Гопко. Вона відзначила, що в суб’єктів реалізації харчової продукції контролюється наявність документації, яка засвідчує якість товару. Окрім того, фахівцями санепідстанції відбираються та досліджуються за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками зразки продукції. У разі, якщо відібрані проби не відповідають санітарно-епідемічним нормам, така харчова продукція вилучається з реалізації.
За словами Наталії Гопко, на всіх сертифікованих ринках області функціонують спеціальні лабораторії, що здійснюють контроль за якістю продуктів, які реалізуються на ринку. Проте, проблемним питанням є наявність в області стихійних ринків та тротуарної торгівлі, зауважила Наталія Гопко: “На місцях стихійної торгівлі ніхто не перевіряє якості продукції і ніхто не може гарантувати, що придбане м’ясо, молоко, або овочі, не завдадуть шкоди здоров’ю покупця”. З тим, аби вберегти себе та свою родину від небажаних наслідків вживання неякісних продуктів харчування та не захворіти на гострі кишкові інфекції, Наталія Гопко радить купувати продукти харчування у магазинах та на легальних ринках. Перед вживанням овочі та фрукти необхідно ретельно мити, проводити належну термічну обробку тих продуктів харчування, які її потребують.
Головний санітарний лікар області зазначила, що захворюваність на гострі кишкові інфекції розповсюджується нерівномірно. За її словами, в Чернівцях щорічно реєструється понад 500 випадків гострих кишкових інфекцій. Серед факторів можливої передачі переважають м\’ясо-молочні вироби, а також овочі, фрукти та яйця, придбані на стихійних ринках. Нині масових випадків захворюваності краян на кишкові інфекції не зареєстровано. Обласною санітарно-епідеміологічною службою проводяться обстеження з вибірковим проведенням лабораторних досліджень сировини та готової продукції.

Довідково. Цьогоріч санепідслужбою досліджено 87 зразків молочних виробів чернівецького підприємства “Аполло” за мікробіологічними показниками та 27 зразків за санітарно-хімічними показниками. Відхилень від санітарних нормативів не виявлено. На контролі санепідслужби перебувають 24 приватні підприємства м’ясопереробної промисловості, з яких з перебоями працюють 12. Відібрано і досліджено за мікробіологічними показниками 49 проб м’ясоковбасних виробів та 36 проб за санітарно-хімічними показниками, відхилень не виявлено. На нагляді санепідслужби перебуває також 5 рибопереробних підприємств. В поточному році санепідслужбою відібрано і досліджено за мікробіологічними показниками 12 зразків рибопродукції та 12 зразків за санітарно-хімічними показниками. Також на підприємствах відібрано 15 проб води та 260 змивів на санітарнопоказову мікрофлору, відхилень не виявлено.

На території області працює 26 кондитерських цехів з виготовлення кондитерських виробів з кремом. За відсутність умов виготовлення кондитерських виробів з кремом в травні поточного року винесено 5 постанов про заборону їх виготовлення. При здійсненні контролю за якістю харчових продуктів, що виробляються за межами області, протягом поточного року відібрано та досліджено 260 проб кондитерських виробів на мікробіологічні показники, з них 4 проби не відповідали вимогам, та 276 проб на фізико-хімічні дослідження, відхилень не виявлено. М’ясоковбасних виробів іногороднього виробництва відібрано та досліджено 184 проби за мікробіологічними показниками та 202 проби за санітарно-хімічними показниками, негативних не виявлено. У зв’язку з появою в торгівельній мережі та на ринках області ранніх овочів, ягід та зелені фахівцями міськрайСЕС проведено відбір зразків. Особливу увагу звернуто на огірки, капусту, черешню, полуницю та зелень. Так, на вміст нітратів перевірено 327 проб, з них 4 не відповідало нормам. На вміст отрутохімікатів було відібрано та досліджено 284 проби. 117 видів продуктів харчування та продовольчої сировини на вміст генетично модифікованих організмів, відхилень не виявлено.
Прес-служба Чернівецької ОДА

peredplata