Губить людей… алкоголь

Губить людей… алкогольЗа два тижні нинішнього року від отруєння алкоголем у Чернівецькій області померло 15 осіб.

Остання жертва «зеленого змія» – 26-літній хлопець, котрий випив 3 (!) літри горілки. За даними обласного бюро судово-медичної експертизи, у крові молодика виявили аж 9 проміле алкоголю (смертельна доза – 5-6 проміле).

– П’ю лише у компанії і невеликими дозами, – каже 22-річний студент одного із чернівецьких «вишів» Сергій К. – До стадії сильного сп’яніння себе не доводжу, але якась більша впевненість, ніж зазвичай, відчувається. П’ємо пиво, горілку, іноді починаємо з «енергетиків». Про негативні наслідки впливу випитого на організм знаємо, але ж ми молоді…

Олена Григорівна, педагог, різко засуджує нинішню можливість доступу до алкоголю неповнолітніх:

– Чи то час такий настав, чи люди такі, що абсолютно безперешкодно і горілку, і цигарки можуть придбати не лише дорослі, а й підлітки. Батькам треба бути обачними, бо ж ми загубимо молоде покоління.

Сама жінка ніколи не пила спиртних напоїв, а на корпоративах чи інших заходах підтримує компанію винятково мінералкою. Так виховала свою доньку – мати переконана, що та «не переступить межу» ніколи.

Начальник Чернівецького обласного бюро судмедекспертизи професор Віктор Бачинський спростовує чутки, що алкоголізм зараз має доволі юний вік:

– Торік від передозування алкоголю померли 123 особи. Якщо прослідкувати вікову градацію, то найбільше померлих все ж припадає на досить зрілі роки – 50-60 років – 49 осіб, 40-50 років – 35 осіб, 30-40 р. – 15 осіб, 18-30 – 2 особи; 60 і старші – 22 особи.

До 18 років, на щастя, немає жодного з померлих. 116 осіб – чоловіки, 7 – жінок.

Як не прикро, Віктор Теодосович відзначає, що 50% тих, кого смертельно вразив «зелений змій» – чернівчани. Стосовно іншої половини – це мешканці віддалених районів – Вижницького, Сокирянського.

– Це соціальна проблема, – каже професор. – Відсутність робочих місць та можливості зайнятися чимось корисним для себе, – ось що спонукає людину братись за пляшку, та таким чином втікати від проблем. До того ж, люди забувають, що функціональні та компенсаторні можливості організму у кожного різні. Тому не варто забувати про культуру споживання алкоголю: особа, яка здорова, не так постраждає, як та, у якої є прихована патологія – наприклад, серцево-судинної системи.

Потерпає населення і від фальсифікованих напоїв, однак це відносно невеликий відсоток. До прикладу, 2011 р. у області зареєстровано смерть двох осіб від неякісного спиртного. Фальсифікат, як правило, можна придбати дешевше. Тому клієнти нелегальних продавців такого товару – зазвичай місцеві безхатченки та ті, на кого вже не зважають навіть родини.
– Наші підопічні сурогат запросто можуть придбати біля арки по вул. Заньковецької, – каже заступник керівника ГО «Народна допомога» Андрій Малов, заборонити їм туди ходити ми не в змозі. Однак коли надворі мороз, дозволяємо переночувати у притулку і п’яним, аби не замерзли…

«Точка» збуту неякісного спиртного є і на проспекті Незалежності – у районі зупинки громадського транспорту «Мікрорайон».

– Від цих алко-облич, їхньої нецензурщини потерпаємо не лише ми, а й перехожі та покупці довколишніх магазинів, а влада та міліція не реагує ніяк, – журяться працівники магазину «Магнолія». – Жінку, котра щодня приносить їм питво, ми всі знаємо…
Заступник головного лікаря з медичних питань обласного наркодиспансеру Анжела Думітраш неабияк стривожена ситуацією з надмірним вживанням алкоголю нашими краянами:

– Відділення переповнене, щодоби лікування отримують більше 50 пацієнтів. Вік – молодий та середній – найбільше хворих – це 20-40-річні люди. Потрапляють сюди зазвичай за направленням лікаря. Буває, що доправляє «Швидка допомога», інколи звертаються самі.
Анжела Василівна каже, що боротися з алкоголізмом обов’язково треба і владі, і громаді спільними зусиллями. Адже коли спивається молодь – яке майбутнє чекає державу? Тим більше, що серед хворих є не тільки спадкові алкоголіки, але і представники абсолютно адекватних родин. І лишень тоді можна досягти результату, коли хворий усвідомить, що він має окреслену проблему.
Наталія Брянська

peredplata