ГУ Держпродспоживслужби застергігає буковинців бути обережними при купівлі м’яса

ГУ Держпродспоживслужби застергігає буковинців бути обережними при купівлі м’яса

Трихінельозом називають гостру паразитарну хворобу, до якої схильні люди і ссавці.

Trichinellosis (трихінельоз, трихиноз) входить до числа небезпечних захворювань сучасності, що мають серйозне значення для здоров\’я людей. Цей паразит відрізняється важкою клінічною картиною, часто є причиною втрати працездатності, а в особливо важких випадках може призвести до смерті хворого. Захворювання супроводжується гарячковими явищами, важкопереносимими болями в м\’язах, лицьовими набряками і шкірним висипом, різким підвищенням еозинофілів в крові.

Як збудники інвазії, виступають гельмінти Trichinella spiralis, або трихінели.

Трихінельоз є актуальною проблемою багатьох країн світу, адже переносники збудників – це домашні, дикі й синантропні тварини, які спричинюють часте виникнення осередків трихінельозних вогнищ.

Соціально-економічні труднощі в державі, наявність стихійних ринків, торгівля м’ясопродуктами, які не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу, наявність сформованих природних і синантропних вогнищ трихінельозу дають підстави вважати прогноз із трихінельозу й надалі несприятливим.

Чинником передачі інвазії є м’ясо диких та домашніх тварин, отримане при полюванні, забої свійських тварин та порушеннями правил утримання, забою тварин і реалізації м’ясопродуктів. Сьогодні трихінельоз серед населення виявляється майже на всій території України, куди завозяться м’ясопродукти з його осередків та порушуються ветеринарно-санітарні правила.

Збудником трихінельозу є круглий гельмінт Trichinella spiralis, розміром 1,5 – 2,0 мм. Статевозрілі гельмінти паразитують у кишечнику людей і тварин, а личинкова стадія – у поперечно-посмугованих м\’язах. У природному вогнищі людина найчастіше заражається трихінельозом при вживанні в їжу термічно недостатньо обробленого м’яса тварин, зокрема, свинини.

З метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання керівники господарств та власники тварин зобов\’язані:
– забезпечити стійлове утримання свиней;
– завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;
– забій свиней проводити лише на забійних пунктах і майданчиках під контролем ветеринарних працівника;
– постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, у місцях зберігання кормів. Тушки загинувших гризунів своєчасно прибирати та спалювати;

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області категорично забороняє:
– подвірний забій тварин без ветеринарно-санітарного контролю;
– продаж свинини, м’яса диких тварин без наявності позначок придатності, що засвідчують проведення ветсанекспертизи (фото додається);
та рекомендує не купувати м\’ясо або м\’ясопродукти на стихійних ринках, де не проводиться ветсанекспертиза та відсутності позначки придатності.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області просить в разі виявлення на ринках реалізації м’ясопродуктів без позначки придатності телефонувати на гарячу телефонну лінію: 7-34-09, 4-75-81.

Олександр Александрюк, начальник Головного управління Держпродспоживслужби

peredplata