У людей, які постійно вживають клітковину, рівень смертності на чверть нижчий, ніж в тих, хто не часто залучає її до раціону або ж не вживає взагалі. Про це розповіла глава МОЗ Уляна Супрун на свой сторінці у Facebook.
“Хороший аргумент, щоб їсти більше продуктів, які містять клітковину! А найкраще, що вони завжди під рукою”, – написала вона.
Серед їжі, багатої на клітковину, фрукти, овочі, цільнозернові продукти, горіхи, насіння, соя та боби. Вони збагачують організм поживними речовинами та дають тривале відчуття насичення.
Супрун додала, що регулярне вживання такої їжі суттєво знижує ризики появи серйозних хвороб та передчасної смерті.
Такого висновку науковці дійшли після аналізу звичок близько 400 тисяч людей протягом дев’яти років.
Супрун зазначила, що на результати дослідження фактично не вплинули рівень фізичної активності, куріння, вживання алкоголю та маса тіла.