Гепатит С на Буковині: сам на сам з бідою

Гепатит С на Буковині: сам на сам з бідою28 липня увесь світ відзначає день боротьби з гепатитом С. Буковинські громадські організації, що опікуються проблемами ВІЛ-СНІД, науковці та працівники Чернівецького обласного Центру боротьби та профілактики ВІЛ/СНІД цього дня провели акцію. Лікарі безкоштовно протестували молодих буковинців на вірусні гепатити, ВІЛ та сифіліс, а також проконсультували їх щодо вірусних гепатитів.

На жаль, влада, як ми про це писали і пишемо, на державному, а тим більше, обласному рівні від проблем вірусних гепатитів та необхідності державної підтримки хворих ховається.

І хоча в Чернівецькій області ніби й є Гепатоцентр при обласній лікарні, але ні коштів, ні спеціальних дороговартісних ліків, ні обладнання там немає. Правда, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри внутрішньої медицини Буковинського державного медичного університету Олександр Федів нас запевняв, що Гепатоцентр в області працює. Хворим надаються консультації, призначається лікування, є багато напрацювань. Здійснюється систематизація та створення єдиної бази даних хворих на вірусні гепатити.

Але ми такі розмови чуємо вже не один рік. І скільки можна робити той реєстр хворих? Адже ще півроку тому ми писали, що немає узгодженості в діях лікарів та санепідемслужби, яка систематизує інформацію. Таким чином ми маємо неправдиву картину захворюваності – офіційно за 2012 рік зареєстровано 12 випадків хронічних вірусних гепатитів В і С. Ця цифра смішна. Адже за даними ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського АМН України» загальна кількість хворих гепатитами перевищує 2 млн. осіб, а кількість хворих хронічними формами становить приблизно 300 тис. Про яких 12 хворих на Буковині можна говорити?

Тим часом хворі в Україні й на Буковині зокрема залишаються сам на сам з недугою. Аналізи (які потрібно регулярно здавати) вартують від 350 гривень, лікування – десятки тисяч. А держава їх навіть належно не реєструє! І почасти лікарі, встановлюючи такий серйозний діагноз, не повідомляють СЕС, а та, в свою чергу, не може подавати дані, які є насправді. Як нам розповідали самі лікарі, у них навіть розробленої форми звітності з хронічних вірусних гепатитів немає.

Коли ми спілкувались з посадовцями управління охорони здоров’я ОДА, нам сказали, що у них наразі інші пріоритети – це зменшення смертності серед новонароджених. Тим часом люди гинуть від недуг, викликаних хронічним гепатитом С. Бо ж витратити щомісяця від 2 тисяч гривень на лікування або підтримку мало хто спроможний.

Якось один лікар сказав: уявляєте собі, скільки це державі коштів треба би було на те, аби забезпечити безкоштовне діагностування та лікування? Так. Уявляємо. Не думається, що більше, аніж на утримання чиновників. Адже влада зайняла страусину позу стосовно цієї проблеми. Не може зробити бодай якісь перші кроки. Розроблена концепція Державної програми з боротьби з вірусними гепатитами так і не стала програмою, а залишилась лежати в шухлядах міністерських. А той лікар ще й наголосив, що то преса та громадськість повинні піднімати питання перед управлінням та облрадою. Так, це правда. Але коли лікарі мовчать про проблеми з коштами і на розвиток центру, і на безкоштовні ліки для хворих, то про що ми можемо говорити?

Тим часом окремі регіони самостійно приймають свої програми. За ними роблять хай маленькі, але дієві кроки – забезпечують кількох хворих курсом лікування, діагностикою. А на Буковині? Цілковитий штиль і мертва тиша.

Добре, хоч представники громадських організацій активно працюють. І нещодавно вони звернулись до європейської мережі медичних лабораторій «Сінево» з пропозицією про співпрацю. Керівники лабораторії погодилися надавати 50% знижки на обстеження для 5 000 пацієнтів, які мають вірусний гепатит С. А клієнтам, які хочуть пройти будь-які інші обстеження, надаються 30% знижки.

Нагадаємо, що, на думку експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, наступні 20 років гепатит С стане найбільшим викликом в сфері охорони здоров’я. Але наша вітчизняна та регіональна медицина готуватися до неї чомусь не дуже поспішає.

Надія ВІРНА

peredplata