У Чернівцях поки не буде міської лабораторії для тестування людей на коронавірус

Бюджетна комісія не проголосувала за перенаправлення 3,5 мільйонів гривень на закупівлю обладнання.

Члени комісії з питань бюджету та фінансів Чернівецької міськради не підтримали пропозицію фінуправління та міського позаштатного епідеміолога Ірини Вострікової щодо перенаправлення коштів у сумі близько 3,5 мільйонів гривень на закупівлю обладнання для вірусологічної лабораторії. Засідання комісії відбулися 6 та 7 травня. 

“Для прийняття відповідного рішення не вистачило голосів. Нас є 7 членів комісії, для прийняття позитивного рішення необхідно 5 голосів, а було всього 4. Двоє членів комісії підтримали це рішення на засіданні та двоє онлайн”, – розповів у коментарі ІА АСС член комісії та депутат Чернівецької міськради Юрій Бурега, який разом з головою комісії Василем Максимюком підтримав створення лабораторії.

Секретар міськради Василь Продан та депутат Ростислав Білик утрималися, а Михайло Яринич не голосував. Як повідомив під час свого відеозвернення міський голова Чернівців Олексій Каспрук, купити обладнання та створити вірусологічну лабораторію хочуть у міській лікарні №1, щоб проводити там тестування на COVID-19 та розвантажити вірусологічні лабораторії, які працюють при обласному лабораторному центрі. 

“Якщо ми купимо цю лабораторію, ми зможемо робити аналізи на COVID-19 в міській лікарні, ми не будемо залежати від області. Ми зможемо робити для чернівчан діагностику не тільки на COVID-19, але й на інші різні хвороби. Тому що це сучасна лабораторія, яка коштує недешево, але, в той же час, вона нам конче необхідна для майбутнього, навіть коли закінчиться епідемія”, – сказав Каспрук. 

Як розповів присутній на засіданні комісії директор КНП “Міська лікарня №1” Анатолій Петричук, збільшувати штат працівників для того, щоб така сучасна лабораторія запрацювала на базі міської лікарні не потрібно. 

“Не треба нам фахівців, у мене є фахівці, які знають як працювати. Для того, щоб лабораторія могла запрацювати, постачальник навчає на робочому місці протягом трьох днів. Крім того, є двотижневі курси у Харкові, Києві та Запоріжжі. Ми домовилися, що це може бути зроблено дистанційно”, – повідомив Петричук. 

Орієнтовна вартість усього лабораторного комплексу, який необхідний для повноцінного функціонування вірусологічної лабораторії, становить до 3,5 мільйонів гривень. Ці гроші міська рада вже виділила на закупівлю для лікарень апаратів ШВЛ, однак за словами лікарів, наразі апаратів штучної вентиляції легень у місті вистачає, тож кошти запропонували переспрямувати на закупівлю вірусологічної лаборатоії. 

“Ми вже третій місяць живемо у напруженні через COVID-19 і лабораторія ПЛР є тільки у лабораторному центрі. Вона дуже потужна, але не справляється з тим напливом аналізів, які зараз їм доводиться робити. Вони роблять по 500 в день, вони не встигають, у нас ідуть затримки з результатами до 7 днів. Ці 7 днів пацієнтам треба десь знаходитися, щось робити, лікарю треба визначатися. Вони молодці, вони працюють день і ніч. Для того, щоб розвантажити обласну лабораторію і мати в місті свою сучасну гарну лабораторію, у нас є приміщення, є фахівці для цього. На майбутнє, крім COVID-19, вона може робити дослідження на грип, кір, на всі вірусні інфекції, які взагалі є в місті, дитячі у тому числі, я думаю, що це дуже гарна інвестиція на майбутнє”, – сказала Ірина Вострікова, головний спеціаліст управління охорони здоров’я та позаштатний епідеміолог

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/u-chernivcyah-poki-ne-bude-miskoyi-laboratoriyi-dlya-testuvannya-lyudey-na-koronavirus-58263?fbclid=IwAR1IcRZlfpWRsucBWKTv5ofmV0vrDK9-kzy-6GBwBkmVAIWOXtlZyNaJb4g. Сайт http://acc.cv.ua/

peredplata