На Путильщині хочуть ліквідувати райСЕС. Колектив проти

На Путильщині хочуть ліквідувати райСЕС. Колектив проти

До сесії районної ради

КЛОПОТАННЯ

Колектив Путильської райСЕС звертається до депутатського корпусу з проханням винести на обговорення чергової сесії районної ради питання щодо ліквідації Путильської рай СЕС.

З даною ліквідацією не погоджуємося з наступних підстав:

Путильський район розташований у високогірній зоні Карпат, займає південно-західну частину Чернівецької області. За природними умовами дуже відрізняється від інших районів області. Район розташований у природній зоні, довжина кордону з Республікою Румунія становить 85 кілометрів. На жителів прикордонних поселень лягає відповідальність за виконання на підвідомчій території Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону».

Загальна площа району – 89 тис. га. Відстань від районного до обласного центру становить 130 км. Протяжність із заходу на схід – 30 км., з півночі на південь – 57 км. Кількість населених пунктів: 1 селище, 50 сіл та 161 хутір. На території району проживає 25,6 тис. чол..

Район має вигідне географічне положення та є потенційним рекреаційним регіоном пізнавально-оздоровчого відпочинку. Територія району прилягає до туристичного шляху, що веде до Євросоюзу. Розбудова туристичної галузі є одним із ключових напрямів структурної перебудови економіки. Розвиток туризму позитивно позначиться на підвищенні якості життя, створенні додаткових робочих місць та стане важливим чинником стабільного і динамічного збільшення надходжень до бюджету.

Не можна недооцінювати ролі служби в сьогоднішній благополучній епідемічній ситуації з окремих особливо небезпечних інфекцій, яка може змінитися в будь-який час в протилежний бік через відсутність щоденного моніторингу як інфекційних, так і неінфекційних захворювань (отруєнь).

В разі ліквідації райСЕС на території району може виникнути низка проблем, пов’язаних з життям та здоров’ям населення, а саме:
– відсутність лабораторного контролю якості питної води;
– відсутність періодичного контролю за забрудненням навколишнього середовища, в тому числі радіологічним;
– відсутність контролю за своєчасністю проведення імунізації населення, в першу чергу дитячого, умовами зберігання імунобіологічних препаратів; контролю за соціальною сферою (ЗОШ, торгівля, ДНЗ, лікувально-профілактичні заклади), своєчасністю проходження декретованим контингентом медичних оглядів.

Останнім часом у районі трапляються стихійні явища, зокрема повені, що є причиною забруднення джерел водного постачання, що може слугувати ймовірним фактором передачі гострих кишкових інфекцій. Але завдяки вчасним та цілодобовим діям колективу СЕС району вже на протязі багатьох років вдається зберегти стабільну ситуацію в напрямі попередження виникнення інфекційних захворювань.

Штатна чисельність працівників райСЕС становить 27 штатних одиниць, фактично на даний час працює 22 фахівці, які мають відповідну освіту та стаж роботи в даній галузі та роблять все можливе в напрямку забезпечення стабільної епідемічної та епізоотичної ситуації в районі.

Також завдяки застосуванням у своїй роботі заходів адміністративного впливу Путильська СЕС надала в дохід районного та місцевого бюджету 16 тис. грн., до Пенсійного фонду – 10,564 тис. грн.

Вважаємо, що шляхи, які пропонує Держсанепідслужба України стосовно створення міжрайонних управлінь та Центру профілактичної медицини в м.Вижниця призведуть до скорочення робочих місць та невиконання заходів відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення».

Враховуючи викладене, просимо Вас посприяти стосовно залишення служби у Путильському районі.

З повагою, колектив Путильської райСЕС

peredplata