На Буковині розпочався тиждень вакцинації

Тиждень вакцинації на Буковині: що необхідно знати про інфекції, які можна попередити щепленнями

Щорічно близько 9 мільйонів дітей у світі гинуть від інфекційних хвороб, причому 3 мільйони з них помирають від недуг, які можна попередити, зробивши щеплення. Основною метою вакцинації є формування специфічного імунітету та створення тривалого захисту організму від інфекцій.

Національний календар щеплень передбачає захист від 10 інфекцій (туберкульоз, гепатит В, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, кір, паротит, краснуха та гемофільна інфекція).

Дорослі, яким виповнилося 26, мають кожні 10 років щепитися від дифтерії та правцю.

Департамент охорони здоров’я спільно з Департаментом комунікацій Чернівецької ОДА розпочинають тиждень вакцинації в області.

Що необхідно знати про інфекції, які можна попередити завдяки імунізації.

Туберкульоз останнім часом набув широкого розповсюдження в Україні. Щорічно приблизно 1 мільярд людей у світі інфікується туберкульозом і до 3 мільйонів помирають. Найбільш ефективним засобом захисту від туберкульозу є щеплення. Воно захищає дитину від тяжких форм захворювання, зокрема туберкульозного менінгіту та дисемінованого туберкульозу легень.

Гепатит В – це вірусне інфекційне захворювання, що супроводжується ураженням печінки. У 30% випадків гостра форма недуги переходить у хронічну, яка є основною причиною виникнення цирозу та первинного раку печінки. До 95%випадків гепатиту В можна запобігти за допомогою щеплень.

Для профілактики небезпечних інфекцій кашлюку, дифтерії, правця застосовують комбіновану вакцину АКДП.

Кашлюк – інфекційне захворювання дихальних шляхів. У 25% дітей перших років життя може супроводжуватися зупинкою дихання, запаленням легень; у 3% є ризик виникнення енцефаліту (запалення головного мозку), судом. Діти, які перехворіли на кашлюк у ранньому віці, опісля можуть відставати від своїх однолітків у психічному розвитку. Найбільш ефективним засобом боротьби з кашлюковою інфекцією є рання імунізація дітей. Завдяки вакцинації в світі вдається попередити 85,5 мільйона випадків захворювання і 760 тисяч смертей. 

Дифтерія належить до найбільш тяжких інфекцій. Особливу небезпеку для життя становить токсична форма дифтерії, яка у великому відсотку випадків може закінчитися летально. На складні форми дифтерії хворіють переважно нещеплені діти. У половини людей, що перехворіли на цю недугу, залишаються тяжкі ураження серця. Єдиним засобом профілактики є вакцинація.

Правець – гостре інфекційне захворювання з механізмом передачі збудника через ушкоджені шкірні покрови та слизову оболонку. Збудник правця здатен розмножуватися в ґрунті. Недуга супроводжується судомами та може закінчуватися летально. Тільки своєчасне проведення специфічної та екстреної вакцинації може попередити захворювання на правець.

Поліомієліт – гостра вірусна інфекція . У довакцинальний період паралітичний поліомієліт уражав тисячі і десятки тисяч людей, з яких 10% вмирали і 40% ставали інвалідами. В усьому світі загальна кількість дітей та дорослих із паралічами поліомієлітного походження становить 10-20 мільйонів. Надійним захистом від цієї небезпечної інфекції є тільки вакцинація.

Збудником гемофільної інфекції типу В (ХІБ) є гемофільна паличка, яка найбільш небезпечна для дітей віком до 5 років. Значну роль вона відіграє в розвитку гнійних менінгітів, пневмоній, сепсису, отитів. Лікування ХІБ- інфекцій ускладнюються стійкістю збудників до багатьох антибактеріальних препаратів. За таких умов пріоритетним заходом боротьби з недугою є вакцинопрофілактика.

Кір – вірусна інфекція дихальних шляхів. За даними ВООЗ, на кір щорічно хворіє не менш 40 мільйонів дітей, причому внаслідок ускладнень помирає 1 мільйон із них. Єдиним ефективним захистом є своєчасна вакцинація.

Епідемічний паротит – широко розповсюджене дитяче захворювання. Хворіють переважно діти у віці від 3 до 15 років. Ця інфекція є однією з найбільш поширених причин ураження чоловічих статевих залоз. У хлопчиків в майбутньому після перенесеного паротитного орхиту (запалення яєчок) можливий розвиток атрофії яєчок, пухлин, імпотенції, порушення сперматогенезу, безпліддя.

Краснуха – вірусна інфекція . Розрізняють дві форми хвороби – вроджену і набуту. Вроджена виникає у малюків, якщо жінка під час вагітності хворіла на краснуху. Усі клінічні прояви вродженої краснухи об’єднують у поняття: синдром вродженої краснухи. Він характеризується розвитком у новонароджених вад серця, глухотою, катарактою, запаленням легень тощо. Єдиним засобом, спрямованим на зниження захворюваності, є вакцинопрофілактика. Набута краснуха може ускладнитися енцефалітом, артритом, тромбоцитопенією.

Усі вакцини, які включені до Календаря профілактичних, щеплень, для громадян України є безкоштовними.

Вакцини закуповують за кошти державного бюджету, вони мають відповідні сертифікати якості та державну реєстрацію в Україні.

Необхідно завжди пам’ятати, що при проведенні щеплень виникає мінімальний ризик розвитку післявакцинальних реакцій або ускладнення.

Захистіть себе та своїх дітей від смертельно небезпечних інфекцій!

peredplata