Буковинці, що мають симптоми ГРВІ, можуть безкоштовно зробити ПЛР-тест

Буковинці, які мають симптоми гострих респіраторних вірусних інфекцій, а також особи, що контактували із хворими на COVID-19, можуть безкоштовно зробити ПЛР-тест.

Для цього слід звернутися до свого сімейного лікаря у поліклініці чи центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Крім того, безоплатно перевіряють на коронавірус також осіб із ознаками пневмонії, тих, хто повернувся із регіонів зі значним розповсюдженням COVID-19 та недужих, які підлягають плановій госпіталізації.

– Усі сімейні лікарі Буковини готові відбирати зразки для ПЛР-тестування у пацієнтів. Лабораторний центр може активно досліджувати аналізи не лише тих, хто має симптоми COVID-19, а й недужих на сезонні вірусні захворювання, – розповіла заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.

Як пояснила заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної Державної адміністрації Марія Поліщук, на Буковині і раніше тестували хворих на пневмонію, ГРВІ та контактних осіб, однак віднедавна цей алгоритм закріплено також відповідним наказом Міністерства охорони здоров’я.

– Не обов’язково чекати на втрату нюху та смаку або ж на утруднення дихання, аби здати ПЛР-тест. Цей аналіз доступний також для хворих, що мають ознаки застуди. Тож якщо ваш сімейний лікар з якихось причин не пропонує таке дослідження, можете самі заявити про своє бажання його здати. Так само, якщо ви здорові, але контактували із недужим на COVID-19, – каже Марія Поліщук.

За словами головної санітарної лікарки Буковини Наталія Гопко, лабораторний центр наразі може зробити 3500 ПЛР-тестів на добу. Результат заклад охорони здоров’я, який надсилав зразки для дослідження, отримає протягом 24 годин після доставки їх до лабораторії.

Якщо сімейний лікар відмовив вам у ПЛР-тестуванні, звертайтеся на «гарячу лінію» обласного лабораторного центру за телефоном: ☎️ 0660849313. Тамтешні фахівці проконсультують та допоможуть розібратися у ситуації.

peredplata