ЗАКРЕПИ: профілактика і лікування

ЗАКРЕПИ: профілактика і лікуванняСтрімко рухаючись у швидкісному ритмі сьогодення, намагаючись усюди встигнути, прагнучи вирішити нескінченне число щоденних проблем, ми часто забуваємо про головне — власне здоров’я. Їмо поспіхом, не завжди раціонально, забуваємо про фізичний рух, а це призводить до негативних наслідків. До найбільш поширених у цьому сенсі належать захворювання шлунково-кишкової системи організму, одним із характерних симптомів багатьох з них є таке неприємне явище, як закреп, що свідчить про погану роботу кишечника. У чому ж основна причина цього явища та як його позбутися?

КОНСУЛЬТАЦІЯ ЛІКАРЯ
І ВЛАСНИЙ ВИБІР

У першу чергу слід з’ясувати причину, що зумовила виникнення закрепів, проконсультувавшись у лікаря-гастроентеролога. З метою визначення, чи достатньо перетравлюється і всмоктується їжа, чи немає в товстій кишці запального процесу та виявлення інших факторів, які спричиняють закрепи, лікар призначає копрологічне обстеження.
Окрім того, фахівець може направити й на бактеріологічне дослідження калу, щоб виявити, які мікроби (корисні чи шкідливі) «живуть» у кишечнику і яким є їх співвідношення. Слід зазначити, що при прийомі антибіотиків широкого спектру дії (тетрациклінів, макролідів), знищуються корисні бактерії в кишечнику, що теж може спричинити закреп.
Якщо ж причина закрепу — пухлина чи розширення тонкої кишки, допоможе лише оперативне втручання. А за наявності таких захворювань, як ентероколіт, гепатит, холецистит тощо, слід лікувати основну недугу і додатково оздоровлювати кишечник відповідною дієтою. У разі потреби приймати ліки, що поліпшуватимуть його діяль-ність.

О СЬОМІЙ ПОВЕЧЕРЯЙТЕ,
О ДЕВ’ЯТІЙ ВЕЧОРА
З’ЇЖТЕ ЯБЛУКО

Люди, схильні до закрепів, повинні вечеряти не пізніше сьомої години вечора (щоб шлунок і кишечник мали змогу відпочити). За 1,5-2 години після вечері (приблизно о 21-й) добре з’їсти 1-2 яблука (вони містять клітковину, яка сприяє нормальній роботі кишечника). Для профілактики закрепів на ніч також корисно пити узвар із сушених слив, вишень, яблук (містять клітковину), сік моркви (справляє легку послаблюючу дію), склянку кефіру або кисляку (але свіжих, тоді вони діють як легкий послаблюючий засіб, а 2-3-денні, навпаки, можуть спричинити закреп).

ОСНОВА ДІЄТИ —
РОСЛИННА ЇЖА

Правильне харчування нормалізує функцію кишечника, отож відповідно запобігає виникненню закрепів. По-перше, в дієті має переважати рослинна їжа (різні овочі та фрукти). Вони містять клітковину (речовину, з якої складаються оболонки рослинних клітин), що допомагає стінкам кишечника ритмічніше скорочуватися й ефективніше проштовхувати калові маси. Багаті на клітковину яблука, буряки, капуста, морква, гарбузи, апельсини, лимони тощо. По-друге, слід вживати більше кисломолочної їжі (сметану, кефір, кисляк, м’який сир), яка має оптимальне співвідношення фосфору та кальцію, потрібних організму в цілому (кісткам, сухожилкам, м’язам, нервовій системі) і здатних оздоровлювати кишечник та протидіяти закрепам.
У дієті також мають бути соки (морквяний, гарбузовий, з буряків, капусти, апельсинів). Вони зміцнюють імунітет, наповнюючи організм вітамінами, макро- та мікроелементами, а також постачають потрібну для кишечника рідину.
Корисними є й мінеральні води: Лужанська, Моршинська, Трускавецька, Миргородська. Вони оздоровлюють кишечник, насичуючи його мінеральними речовинами, а також сприяють кращому проходженню калових мас. При цьому, однак, слід пам’ятати, що людям, схильним до закрепів, слід вживати їх негазованими. Газована вода містить вуглекислий газ, який нейтралізує соляну кислоту шлунка, сприяючи розвитку закрепу.

ЩО НЕ МОЖНА ЇСТИ

За наявності закрепів не рекомендується вживати тонізуючі напої (міцний чай, каву, какао), різні спеції. Фізіологічно активні речовини, які в них містяться (таніни та ксантини), скріпляють вміст кишечника.
Негативно на перистальтику діють і спиртні напої будь-якої міцності (пиво, вино, горілка), оскільки містять дубильні, в’яжучі речовини, що поступово «руйнують» внутрішні стінки кишечника і призводять до закрепів.
Бажано вилучити з раціону вироби з борошна вищого сорту, особливо свіжі та м’які, макаронні вироби, страви з додаванням манної та рисової круп, зварені круто яйця — ці продукти погіршують моторику кишечника.

Підготувала
Людмила БЕЗВЕРХНЯ

peredplata