У Чернівецькій області вже вакцинували 4 104 людей: 5 захворіли на ковід після щеплення

У Чернівецькій області за місяць від COVID-19 щепили 4 104 людей. Регіон у “антилідерах” за кількістю імунізованих, водночас серед тих, де утилізували найменше залишків вакцин.

Про це  сказала заступниця директора обласного департаменту охорони здоров’я Марія Поліщук повідомляє Суспільне Буковини.

Першим в області  вакцинували анестезіолога дитячої лікарні Олександра Тесліцького. Він працює з інфікованими дітьми й сам перехворів коронавірусом дев’ять місяців тому.

Від початку кампанії з вакцинації в області утилізували шість доз вакцини. Це було у перший день імунізації. За словами Поліщук, тоді не було достатньо охочих щепитися, а імунізувати могли лише медиків. Якщо дози з флакона не використати за шість годин після відкриття, вакцина псується.

Згодом залишками вакцини дозволили щепити “лідерів думок”. Зокрема посадовців, журналістів, блогерів, волонтерів та військових.

Щодня в області вакцинують приблизно 200 людей. Темпи імунізації незначні, оскільки наразі охочих щепитися небагато.

У лікарнях Кіцманя, Заставни та Сокирян вакцинували більш ніж половину медиків, каже Поліщук. Водночас найменше медиків щепили у Герцаївській та Путильській лікарнях. Там лікарі відмовляються щепитися через релігійні переконання.

Зараз працює 21 стаціонарний пункт, де імунізують старших жителів. У Чернівцях серед людей, яким понад 80 років, щепитись захотіли 5%. Втім кількість охочих збільшується.

“На початку тижня в день щеплювалися до 30 людей, віком більше ніж 80 років. Наразі ж ця цифра перевищила сотню”, — каже Поліщук.

В області зафіксували п’ять випадків інфікування коронавірусом після вакцинації. За словами Поліщук, після щеплення можна захворіти, адже жодна вакцина не може становити стовідсотковий захист. Втім імунізація допомагає уникнути складного перебігу хвороби.

Після одноразового щеплення ефективність захисту становить 76% і починає діяти на 22 день. Після другого щеплення рівень захисту зростає.

У імунізованих буковинців не фіксували побічних ефектів. Підвищена температура чи загальна слабкість є нормальною реакцією на щеплення.

Вакцинація є добровільною та безкоштовною.

Джерело: Суспільне Буковина

peredplata