У Чернівцях кількість хворих на коронавірус зменшується 

Сьогодні, 8 квітня, відбулась пресконференція заступника Чернівецького міського голови Юрія Лесюка та начальниці управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я Наталії Калмикової.

 

Мова йшла про  заповненість  ліжок в міських лікарнях, вакцинацію та ситуацію з коронавірусом в місті. «Щодо ситуації з третьою хвилею епідемії в місті Чернівці, на щастя, ми можемо говорити про певні приємні результати. Будь-яка епідемія має три складові: зростання, плато(стабілізація) і зниження. Ми знаходимось на третьому етапі.

Перші показники, які почали знижуватись – це кількість нових випадків. Можемо говорити про те, що показники в 2,5 рази нижчі, ніж були три тижні тому. Ревізуємо ці показники щотижнево, бо це зручніше, тоді ми уникаємо коливань, пов’язаних з вихідними днями та днями, коли відбувається більша кількість обстежень. Показник за цей тиждень складає 279 випадків на 100 тисяч населення. Для порівняння –  минулого тижня  цей показник був 619, а найвищий 730 – три тижні тому. Епідемію характеризує не тільки цей показник, а й інші дуже важливі показники: госпіталізація, кількість важких випадків, кількість людей, які потребують кисневої дотації і, на жаль, найнеприємніший показник – смертність (летальність)», – розповів Юрій Лесюк. Всього в місті є 315 ліжок для пацієнтів з Covid-19, 259 з яких заповнені – це 82%. На кисневій дотації перебуває 218 людей. На даний час, вільними залишається 20 ліжок, які обладнані системою централізованої подачі кисню. «Ситуація дійсно трішечки вирівнюється. За минулу добу виявлено 140 позитивних випадків. Така ж приблизно кількість була протягом тижня. Є надія, але, звичайно,  розслаблятись ми не збираємось» – зазначила Наталя Калмикова. Вакцинація першого етапу в м. Чернівцях здійснюється на двох платформах. Виїзні вакцинальні бригади здійснюють виїзди в організовані медичні колективи території обласного центру. Наразі залучено 4 міських бригади (дві – від міської поліклініки №2, бригада міської поліклініки №3 та ЦПМСД «Садгора»), які здійснили 1971 вакцинацію. Станом на 05 квітня вакциновано 504 працівники медичних закладів міста. Найкраще вакцинація організована в КНП Міська дитяча поліклініка – вакциновано більше 50% співробітників. Найгірше – в КНП «Міська лікарня №3»- 4,7%. З 29 березня розпочали роботу пункти щеплень (друга платформа для вакцинації) на базі поліклінічних закладів міста та Центрів первинної медичної допомоги. Станом на сьогодні здійснено 600 вакцинацій. Пріоритетна цільова група для щеплень ІІ етапу – особи старші 80 років. Таких, за даними, які опрацьовані лікарями первинки – 6 816 осіб. Попередню згоду на вакцинацію надали 365 осіб. Наступні цільові групи – освітяни. За попередніми даними, 277 працівників дошкільних закладів та 630 працівників шкіл. Розпочнеться вакцинація освітян з працівників дитячих садочків. Записатись на вакцинацію можна через: Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія) та його мобільний застоунок (ДІЯ); Національний контакт-центр МОЗ з питань протидії поширенню COVID-19; Заклад охорони здоров’я (реєстратура закладу, сімейний лікар, вебпортал МІС).

peredplata